Президент Сербії розкритикував ордер МКС на арешт путіна

По | 19.03.2023

КИЇВ. 19 березня. Todaysdays. Видача міжнародного ордера на арешт президента росії матиме негативні наслідки і лише продовжить війну в Україні, заявив у неділю президент Сербії. Про це пише Todaysdays посилаючись на The Associated Press.

Сербський президент Олександр Вучич, який у минулому вихвалявся своїми особистими відносинами з російським лідером, розкритикував рішення суду.

«Я думаю, що видача ордера на арешт путіна, не вдаючись у юридичні питання, матиме погані політичні наслідки, і це говорить про велике небажання говорити про мир і про перемир’я», — сказав Вучич журналістам у Белграді.

«Моє питання в тому, що тепер, коли ви звинуватили його в найбільших військових злочинах, з ким ви збираєтеся говорити?» — сказав Вучич.

«Ви справді думаєте, що перемогти росію можна за місяць, три місяці чи рік?» — спитав він, додавши: «Немає жодних сумнівів у тому, що ціль тих, хто це зробив, — ускладнити спілкування путіна, щоб кожен, хто з ним розмовляє, знав, що його звинувачують у військових злочинах».

На запитання, чи заарештують путіна, якщо він приїде до Сербії, Вучич відповів, що це «безглузде питання, бо ясно, що поки триває конфлікт, путіну нема куди подітися».

Контекст

Хоча Сербія на шляху до членства в Європейському союзі, вона підтримує тісні зв’язки з росією і є єдиною європейською державою, яка відмовилася приєднатися до міжнародних санкцій проти Москви.

Вучич, затятий противник міжнародних судів з військових злочинів, був високопосадовцем ультранаціоналістичної партії, лідер якої Воїслав Шешель і кілька інших членів опинилися в міжнародному суді з військових злочинів, скоєні ними під час воєн 1990-х років.

Наприкінці 1990-х Вучич був міністром інформації в уряді президента Сербії Слободана Мілошевича під час війни в Косові, де сербські війська звинувачувалися у різних військових злочинах, скоєних проти косовських албанських сепаратистів.

Мілошевича заарештували в Сербії за звинуваченням у військових злочинах у 2001 році. Він помер у Гаазі у 2006 році, перш ніж закінчився суд над ним у справі про злочини, скоєні сербськими військами.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *