«Щоб отримати F-16 за пів року — готуватися потрібно зараз»: голова делегації в ПА НАТО розповів про переговори з партнерами стосовно винищувачів

По | 19.03.2023

8 березня. Todaysdays. Переговори про отримання Україною винищувачів F-16 відбуваються на трьох рівнях – президентському, урядовому та парламентському. Остаточне рішення ухвалюється Білим домом, проте багато чинників залежать від лобіювання інтересів України Конгресом США. У розмові з Todaysdays заступник голови комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв розповів, коли та за яких умов в українському небі можуть з’явитися американські F-16.

Деталі

На Мюнхенській конференції з безпеки 22 лютого Єгор Чернєв заявив, що наразі «авіаційне лобі» у США активно запрацювало. Він закцентував на тому, що нині є домовленість спільно працювати над передачею Україні винищувачів F-16.

Цитата

“У нас є три паралельні треки, які один одного доповнюють в нашому прагненні отримати ту чи іншу зброю – це президентський, уряд та парламентський. У даному випадку останнє рішення за Білим домом, але багато чинників часто залежать і від позиції Конгресу. І якраз таке лобіювання і є нашою ціллю на сьогодні, щоб, все ж таки, позиція обох палат та обох партій була почута, тому що ми маємо, в цілому, підтримку від республіканців, демократів і в Сенаті, і в Конгресі щодо надання нам озброєння”, – пояснює Чернєв.

За його словами, Україна вже проходила такі самі виклики для отримання танків Abrams, проте рішення по них було ухвалено попри те, що за декілька місяців до того лунала відмова.

“Зараз ми працюємо над тим, щоб і з літаками процес пішов. Ми ж не працюємо з 400+ депутатами або конгресменами і 100 сенаторами. Ідеться про групу людей, які активно включаються у допомогу Україні, знову ж таки, підкреслю, з обох партій, і вони готові лобіювати наші інтереси. Звісно, що є нейтральні люди, які говорять, що необхідно переглянути підходи у допомозі Україні. Але радикальних і налаштованих негативно – абсолютна меншість. І більшість підтримує подальше постачання”, – додає він.

Наразі Білий дім та американський лідер Джо Байден зосереджені на боєкомплекті броньованої техніки і ППО для України. Вашингтон розглядає можливість надання Києву винищувачів у майбутньому, а за словами радника президента США з національної безпеки Джейка Саллівана, “на даному етапі критично важливим елементом є здатність до наземного маневрування”.

Як зазначає Чернєв, не дивлячись на позицію США, принципового “ні” – немає. На його думку, Україна зможе отримати літаки за пів року, але за умови, якщо “вже сьогодні почнеться навчання пілотів та підготовка баз для облаштування, підтримки та ремонту”.

“Ми розуміємо, що для того, щоб отримати літаки за пів року, потрібно почати навчати наших пілотів і готувати бази для облаштування, підтримки та ремонту вже сьогодні. Умовно, я кажу про те, що це може зайняти пів року, оскільки навчання пілотів триває декілька місяців, залежно від рівня підготовки. І тому, власне, ідеться про те, щоб було ухвалено політичне рішення, і далі ми будемо просуватися”, – додає він.

Пріоритетність у винищувачах для України Чернєв пояснює тим, що кожен літак має свою специфіку, управління, експлуатації та наземних баз. Найпоширенішим видом є F-16. До того ж, з усіх він найдоступніший, додає політик.

Партнером №1 у цьому питанні є США, якщо дивитися на обсяги допомоги, які отримує Україна. При цьому, якщо брати з точки зору оборонних бюджетів і ВВП, то першими донорами для Києва серед європейських держав є країни Балтії та Польща – найближчі сусіди, які віддають найбільше з того, що вони мають.

“Франція також надає нам багато з того, що має. Наприклад, вони віддали 30% своїх САУ CAESAR – це немало. Ми розуміємо, що вони не мають багато того озброєння, яке вони могли б нам безболісно передати… Загалом, я впевнений, що ми подолаємо цей бар’єр, через те, що ми вже проходили цей шлях. Принципового “ні” – немає. Є історія про те, що “давайте не зараз”. Те саме я чув у грудні минулого року про танки, коли не було публічного рішення. Думаю, що таким чином воно буде відбуватися і з літаками”, – підсумував Чернєв.

Доповнення

Міністр оборони Олексій Резніков упевнений, що Україна отримає винищувачі найближчим часом, попри те, Захід ще не схвалив таке рішення.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *