Весняний гіповітаміноз: яка профілактика і чи варто приймати полівітаміни

По | 19.03.2023

7 березня. Todaysdays. Недостатня кількість овочів та фруктів в раціоні осінньо-зимового періоду спричиняє навесні гіповітаміноз – дефіцит вітамінів в організмі. Про симптоми, як цьому зарадити та чи варто приймати полівітаміни, в коментарі Todaysdays розповіла сімейний лікар Ірина Ходзінська.

Цитата

«Гіповітаміноз більше специфічний у весняний період часу, бо за осінньо-зимовий період ми не звикли вживати достатню кількість овочів та фруктів. Більше переважає білкова їжа, швидкі вуглеводи для насичення. При гіповітамінозі ми відчуваємо слабкість, сонливість, зʼявляється роздратованість, апатія, відчуття хронічної втоми, шкіра стає сухою та може бути подразненою. Хоча ці симптоми можуть бути повʼязані з тим, що ми пʼємо недостатню кількість води. Людина має вживати орієнтовно 1,5 л чистої води на добу, але коли холодно, нам не дуже хочеться пити багато води», – розповіла Ходзінська.

Щодо профілактики гіповітамінозу, то це збалансоване харчування, де половина щоденного раціону складають овочі та фрукти. Як зазначає лікар, частіше це мають бути свіжі овочі та фрукти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що таке стрес, хто найменше від нього захищений та як з ним боротися – розповідає експертка

«Коли людина повноцінно харчується, у неї не буде жодних проблем з нестачею вітамінів. Якщо спостерігається все ж гіповітаміноз, комплексні вітаміни з баночки – це не рішення. Чим більше вітамінів в одній таблетці, тим гірше вони засвоюються та нівелюють дію одне одного. Приймати краще монопрепарати, які призначить лікар після здачі аналізів, адже треба дослідити, які саме вітаміни потрібні організму», – зазначила Ходзінська.

Також в холодну пору року, через малу кількість сонячних променів, спостерігається дефіцит вітаміну Д. Його нестача теж впливає на погіршення самопочуття та роботу імунітету. Тому лікарі рекомендують профілактичну дозу, яка становить для дітей – 1000 МО, а для дорослих – 2000 МО. Є й лікувальні дози, які вже призначаються індивідуально кожному пацієнту.

Наразі більшість українців через війну відчувають хронічний стрес. На питання, чи посилює це прояв гіповітамінозу, лікар зазначила, що прямо – ні. Проте стрес часто супроводжується відсутністю апетиту. Як результат, недостатнє харчування може призвести до дефіциту вітамінів в організмі.

Крім того, стрес впливає на опірність імунної системи. Через це людина частіше хворіє, що також впливає на повноцінне харчування.

«Тобто, при стресі треба повноцінно харчуватися і намагатися переключати стрес на позитивні емоції. Якщо стрес супроводжується шкідливими звичками – алкоголем, куріння – то це погіршує засвоєння вітамінів», – розповіла лікар.

Нагадаємо

Лікар-гастроентеролог розповіла, як стрес впливає на роботу кишківника і як цьому зарадити.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *