Чому податкова амністія не мала очікуваного успіху: відповідь нардепа

По | 20.03.2023

27 лютого. Todaysdays. У середу, 1 березня, завершується термін дії податкової амністії, яка стартувала з вересня 2021 року. У коментарі Todaysdays народний депутат Ярослав Железняк розповів, що в цьому інтервалі добровільне декларування громадян не мало успіху, оскільки воно принесло значно менше коштів у бюджет, ніж очікувалося.

Цитата

“Податкову амністію не можна точно назвати успішною. Банально, але через те, що вона принесла значно менше грошей, ніж очікувалося – у декілька разів. Але, в будь-якому разі, податкова амністія залежить від рівня довіри бізнеса і громадян до влади. Це певна відповідь на питання, чому вона не така успішна, і плюс війна – це також впливовий фактор”, – зазначає нардеп.

Деталі

Железняк наголошує, що окрім вищезазначених факторів, на неуспішність податкової амністії вплинув “Єдиний податок 2%” — система оподаткування, запроваджена на період воєнного стану.

Ініціатива передбачає перехід на сплату єдиного податку за ставкою 2% для ФОП та юридичних осіб, незалежно від системи оподаткування, на якій вони перебували до цього.

“На початку війни вже проголосовано цей двохвідсотковий податок, без обмежень, без підтверджень, без будь-яких проблем. Фактично, можна зробити амністію на 2% наперед, значно швидше, і багато хто цим скористався”, – додає нардеп.

На думку Железняка, продовжувати термін податкової амністії не варто, оскільки “вона для цього і робиться, що має кінцеву дату. Це не добре, і не погано”.

Він зазначив, що попередньо, приблизна сума коштів, яка надійшла за цей час від податкової амністії – складає 7 млрд гривень.

Доповнення

Нагадаємо, що глава податкового комітету Верховної Ради, нардеп Данило Гетманцев в липні 2022 року повідомив, що українці задекларували активів на понад 4 млрд грн.

«За період дії добровільного декларування вартість амністованих активів перевищила 4 млрд грн, а сума збору до бюджету — 241,7 млн грн», – писав Гетманцев.

Він також додав, що з 24 лютого 2022 року в межах кампанії податкової амністії українцями було задекларовано активів на суму понад 1,77 млрд грн, сума збору до бюджету становила 119,8 млн грн.

В серпні Верховна Рада продовжила строк дії податкової амністії до 1 березня 2023 року.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *