Країни ЄС у понеділок підпишуть угоду про закупівлю боєприпасів для України — Reuters

По | 20.03.2023

18 березня. Todaysdays. У понеділок кілька країн Євросоюзу підпишуть угоду про спільну закупівлю артилерійських снарядів для України в межах зусиль щодо прискорення та збільшення постачання боєприпасів, з посиланням на джерела повідомляє Reuters, пише Todaysdays.

Деталі

Високопосадовець ЄС сказав, що багато з 27 країн блоку мають підписати так звану проектну угоду, у якій викладається технічне завдання для плану, але точна кількість неясна, оскільки деякі все ще вивчають пропозицію.

За словами офіційних осіб, договір про спільні закупівлі 155 мм артилерійських снарядів буде підписано на полях зустрічі міністрів закордонних справ та оборони ЄС у Брюсселі в понеділок. Перші замовлення за планом можуть бути розміщені до кінця травня.

«Цю домовленість було досягнуто дуже і дуже швидко, — заявив неназваний високопосадовець ЄС на брифінгу в п’ятницю. — Усі держави-члени (ЄС) та Норвегія можуть брати участь».

Проект, який буде запущено у понеділок, буде під шапкою Європейського оборонного агентства ЄС.

Офіційні особи ЄС кажуть, що цей крок має призвести до збільшення разових замовлень для збройових фірм, тим самим заохочуючи їх інвестувати у збільшення потужностей, та зменшення конкуренції між урядами, які завищують ціни, намагаючись розмістити аналогічні замовлення.

Ця ініціатива є частиною плану, представленого главою зовнішньополітичного відомства ЄС Жозепом Боррелем, щодо виділення 1 мільярда євро на відшкодування країнам ЄС витрат на відправку снарядів із їхніх власних запасів в Україну та ще 1 мільярд євро на спільні закупівлі.

Дипломати заявили, що в п’ятницю уряди країн ЄС все ще сперечалися про ключові деталі через розбіжності щодо того, як має працювати план, і відсутність ясності щодо поточних рівнів боєприпасів у запасах членів ЄС, що тримається у секреті.

За словами дипломатів, у неділю посли країн-членів ЄС зустрінуться, щоб спробувати доопрацювати деталі загального плану, щоб він міг бути схвалений міністрами закордонних справ у понеділок.

Представники ЄС кажуть, що пройде щонайменше кілька місяців, перш ніж будь-які снаряди, замовлені в межах спільних закупівель, надійдуть до України. Але вони стверджують, що знання того, що зараз ведуться великі спільні закупівлі, має спонукати країни-члени спрямувати більше своїх нинішніх запасів в Україну.

Гроші надійдуть із Європейського фонду миру, фонду, керованого ЄС, який профінансував військову допомогу Україні на суму 3,6 мільярда євро після вторгнення росії у лютому 2022 року.

Запаси боєприпасів багатьох західних урядів сильно виснажені через постачання снарядів Україні. Спільні закупівлі ЄС також будуть спрямовані на їхнє поповнення, зазначає видання.

Нагадаємо

ЄС планує використати 500 млн євро для виробництва боєприпасів для України.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *