“Може бути аргументацією подальшого озброєння росії” – експерт про “мирний” план Китаю

По | 20.03.2023

24 лютого. Todaysdays. Китайський “мирний” поки план не містить конкретики. Проте, деякі аспекти свідчать про те, що Китай слідує російським наративам. Наприклад, непідтримка вступу України до НАТО, звинувачення в розробці біологічної зброї та перекладання вини за війну на США. Про це в коментарі Todaysdays розповів головний координатор проєкту Free Hong Kong Center Артур Харитонов.

Цитата

«Насамперед це говорить про те, що Китай робить такий собі крок вперед, але вирішив не залишати свого проросійського статус-кво. Навпаки, зробив ще крок до цього. Взагалі, було два ключових сценарії. Один з них полягав в тому, що Китай вдасться до прямого постачання озброєння росіянам, але цього не сталося. Другий – вони спробують шляхом квазі-дипломатії зняти антиросійські санкції і чекати більш вдалого моменту для військової допомоги росії», – розповів Харитонов.

Попри те, що в “мирному” плані Китаю відсутня конкретика, все ж є аспекти, що свідчать про його підтримку росії. Наприклад, дотримання безпекових інтересів росіян. Минулоріч, після Олімпіади в Пекіні, Сі Цзіньпін підтримав ідею нерозширення НАТО на схід, тобто виступив проти приєднання України до Альянсу. Згідно китайського “мирного” плану, будь-які перемовини чи дії мають враховувати інтереси росії, тож мир не може відбутися за участі будь-яких військових блоків.

«Також китайці вимагають зняти з росії всі санкції та просувають ідею, що це не сприяє мирним переговорам. Крім того, дорікнули Україні за розвиток так званих біолабораторій. Бо в плані є пункт про невикористання ядерної зброї, що добре. Але далі вони уточнюють, що виступають проти розробок біологічної зброї – старий російський фейк, який Китай вже рік повторює. Ще серед пунктів – припинити стріляти, не роздмухувати вогонь та запобігти виходу “кризи” з-під контролю. Що мається на увазі – теж поки не зрозуміло», – зазначив Харитонов.

Поки що китайські дипломати не коментують детально дану стратегію. Проте, посол Китаю в ЄС вже заявив, що план Сі Цзіньпіна – ідеальний і лише він може спрацювати. Та закликав у війні в Україні звинувачувати США.

«Крім того, декларується, що не можна допускати заяв на кшталт припинення існування росії, зміни російського режиму, адже начебто це все гірше, ніж сама українська “криза”. Нагадаю, що вони не називають війну в Україні війною донині.Таке собі розмиття понять, але з проросійською конотацією», – розповів експерт.

Поки складно сказати, чого Китай очікує від свого “мирного” плану. Судячи з заяв дипломатів, вони пропонують його як альтернативу українській формулі миру.

«Президент України Володимир Зеленський заявив, що він нічого не знає про китайську формулу миру і що ми не будемо дотримуватися її. А китайці, я так розумію, не збираються підтримувати нашу формулу миру, вимагаючи від України долучитися до їх програми. При цьому не уточнюється, до яких дій вони будуть готові у випадку, якщо Україна не приєднається до їхнього плану. Я думаю, що він може бути такою собі аргументацією подальшого озброєння росії», – вважає Харитонов.

Нагадаємо

Міністерство закордонних справ Китаю на своєму сайті опублікувало 12 пунктів, які на думку країни допоможуть мирному врегулюванню в Україні.

Будь-який “мирний” план, що передбачає тільки “припинення вогню” і, як наслідок, нову лінію поділу і продовження окупації території України – це про наступні етапи російського геноциду. Про це заявив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк, коментуючи “мирний” план Китаю щодо завершення війни росії проти України.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *