ООН, Йорданія та Єгипет розкритикували «расистську ідеологію» у промові ізраїльського міністра

По | 20.03.2023

КИЇВ. 20 березня. Todaysdays. Палестинська адміністрація у понеділок назвала висловлювання ізраїльського міністра, який заперечує існування палестинського народу, «переконливим доказом расистської ідеології» ізраїльського уряду, передає Todaysdays з посиланням на AFP.

Що передувало

Міністр фінансів Ізраїлю Бецалель Смотрич входить до складу уряду Беньяміна Нетаньягу, котрий прийшов до влади у грудні, до коаліції з ультраортодоксальними євреями та ультраправими союзниками.

Смотрич, який має історію підбурювальних висловлювань, на початку цього місяця зіткнувся з міжнародним докором після того, як закликав «стерти з землі» палестинське село Хувара на окупованому Західному березі.

«Палестинців немає, бо немає палестинського народу», — сказав він у неділю в Парижі, процитувавши франко-ізраїльського сіоністського активіста Жака Купфера на заході з нагоди його пам’яті.

Посилаючись на біблійні пророцтва, які «починають збуватися», Смотрич сказав: «Через 2000 років… Бог збирає свій народ, народ Ізраїлю повертається додому».

«Навколо арабів, яким це не подобається, то що ж вони роблять? Вони вигадують фіктивний народ і заявляють про фіктивні права на землю Ізраїлю лише для того, щоб боротися з сіоністським рухом», — сказав він.

«Це повинні почути араби в Ізраїлі, а також деякі євреї в Ізраїлі, які спантеличені, — цю істину потрібно почути тут, в Єлисейському палаці, і в Білому домі, і цю правду повинен почути кожен».

Деталі

Смотрич, який не зустрічався з жодним французьким урядовцем під час своєї поїздки, виступав з кафедри, на якій було зображено карту так званого Великого Ізраїлю, включаючи Західний берег, анексовані Голанські висоти, блокований сектор Газа та Йорданію — сусідню арабську країну, яка підписала мирний договір з Ізраїлем 1994 року.

Міністерство закордонних справ Йорданії в понеділок назвало ці висловлювання «екстремістським расизмом».

У своїй заяві МЗС Йорданії попередило, що «використання карти, яка охоплює кордон Йорданського Хашимітського Королівства, може бути порушенням мирної угоди 1994 року».

Незабаром після цього міністерство закордонних справ Ізраїлю написало у Твіттері, щоб уточнити, що «Ізраїль прихильний до мирної угоди 1994 року з Йорданією і визнає територіальну цілісність Хашимітського королівства», не згадуючи зміст промови Смотрича.

Єгипет, який у 1979 році став першою арабською країною, яка визнала та підписала мирний договір з Ізраїлем, засудив «підбурювальні та неприйнятні», а також «расистські» висловлювання, йдеться у заяві міністерства закордонних справ Каїра.

ХАМАС, ісламістські правителі Гази, заявили, що коментарі розкривають «расистську та фашистську політику» Ізраїлю, і закликали міжнародну спільноту зайняти «тверду позицію».

Прем’єр-міністр Палестини Мохаммад Штайе заявив перед засіданням кабінету міністрів у понеділок, що «підбурювальні заяви», зроблені Смотричем, надали «переконливі докази екстремістської, расистської сіоністської ідеології… нинішнього ізраїльського уряду».

Фархан Хак, заступник прес-секретаря Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша, назвав зауваження міністра «абсолютно марними», наголосивши, що палестинський народ «очевидно» існує.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *