Перша у світі ферма з вирощування восьминогів стривожила вчених

По | 20.03.2023

КИЇВ. 19 березня. Todaysdays. План будівництва першої у світі ферми з розведення восьминогів викликав у вчених глибоке занепокоєння з приводу майбутнього добробуту цих істот, передає Todaysdays з посиланням на BBC.

Деталі

Згідно з конфіденційними документами, на які посилається BBC, ферма на Канарських островах планує щорічно вирощувати близько мільйона восьминогів для їжі.

Раніше восьминогів ніколи не вирощували у великих масштабах, і деякі вчені називають запропонований метод вибою в крижаній воді «жорстоким».

Іспанська компанія, яка планує відкрити ферму, заперечує, що восьминоги постраждають.

Конфіденційні документи з пропозицією щодо планування відкриття ферми восьминогів, компанією Nueva Pescanova, були надані BBC організацією кампанії Eurogroup for Animals.

Восьминогів, яких ловлять у дикій природі, вживають у їжу по всьому світі, у тому числі в Середземномор’ї, Азії та Латинській Америці.

Гонитва за відкриттям секрету їхнього розведення в неволі триває вже кілька десятиліть. Цей процес досить складний, оскільки личинки восьминогів можуть харчуватися виключно «живою» їжею та потребують ретельно контрольованого середовища, але у 2019 році компанія Nueva Pescanova оголосила, що здійснила науковий прорив.

Перспектива інтенсивного розведення восьминогів вже спричинила суперечки: законодавці в американському штаті Вашингтон пропонують заборонити цю практику ще до її початку.

У планах компанії утримувати восьминогів в акваріумах з іншими восьминогами, іноді при постійному освітленні.

Істоти — вид восьминога звичайного — будуть розміщені приблизно в 1000 резервуарів у двоповерховому будинку, який буде знаходитись в порту Лас-Пальмас на Гран-Канарії.

Згідно з документами, восьминогів будуть вбивати, помістивши в місткості з водою за температури -3°C. Нині немає правил які контролюють цей аспект, оскільки восьминогів ніколи раніше не вирощували в комерційних цілях. Однак дослідження показали, що цей метод вибою риби з використанням крижаної жижі викликає повільну стресову смерть.

Всесвітня організація з охорони здоров’я тварин заявляє, що це «приводить до погіршення стану риб», а Опікунська рада з аквакультури (ASC) пропонує заборонити цей метод, у разі якщо восьминогів не планують попередньо оглушати.

Доповнення

Деякі супермаркети вже відмовилися від продажу риби, вбитої за допомогою льоду, зокрема Tesco та Morrisons.

Професор Пітер Це, когнітивний нейробіолог із Дартмутського університету заявив, що «вбити їх льодом було б повільною смертю… це було б дуже жорстоко і не повинно бути допущено».

Професор говорить, що восьминоги такі ж розумні, як кішки та припускає, що більш гуманним способом було б убити їх, як це роблять багато рибалок, ударивши їх палицею по голові.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *