Подоляк пояснив, чому ордер МКС на арешт путіна є важливим: його «десакралізували та принизили»

По | 20.03.2023

20 березня. Todaysdays. Радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк в інтерв’ю італійському Corriere Della Sera пояснив, що рішення Міжнародного кримінального суду видати ордер на арешт президента рф володимира путіна є «десакралізацією» диктатора та «принижує» його до статусу підозрюваного, передає Todaysdays

Цитата

«Незалежно від того, чи визнає росія юрисдикцію трибуналу, це рішення значно обмежить можливості путіна для поїздок, йому доведеться перед кожним переїздом добре думати, куди їхати, і перевіряти наявність візи. У політичному плані це ще сильніше в очах світу та російських еліт. путіна десакралізували та принизили до статусу підозрюваного в дуже тяжких злочинах, якого переслідують. Ще вчора він прагнув правити світом, сьогодні він переживає ганебний кінець своєї дивної кар’єри», — заявив радник.

Деталі

Він зауважив, що трибунал нагадує міжнародній спільноті, що відповідальність за війну в Україні є незворотною, «її неможливо стерти». За словами Подоляка, імена путіна та його соратниці марії львової-бєлової, підозрюваної в організації примусової масової депортації українських дітей, є «лише першими у довгому списку російських воєнних злочинців».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: путін несе кримінальну відповідальність за примусові депортації — генпрокурор МКС

Відповідаючи на запитання, у чому практична користь від ордеру, радник зауважив, що путіна як главу держави позбавляють функціональної недоторканності, він більше не матиме правового захисту. Завдяки цьому рішенню, 123 держави, які ратифікували Римський статут, зобов’язані заарештувати його, якщо президент рф проїде через їхню територію.

«З цього випливає, що дивна тенденція великих секторів європейських правлячих класів захищати путіна остаточно делегітимізована. Відтепер неможливо буде сісти за стіл переговорів з особою, яку офіційно підозрюють у масових злочинах проти людяності, тепер росії буде важко стверджувати, що українці із задоволенням їдуть жити на її територію та знаходити нові родини», — підсумував він.

Нагадаємо

Представник ГУР МОУ Андрій Юсов заявив, що президент рф володимир путін стає токсичнішим і для зовнішнього світу, і всередині російської федерації.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *