Політолог розповів, як Україна змінилась за рік повномасштабної війни

По | 20.03.2023

24 лютого. Todaysdays. За рік повномасштабної війни, яку розпочала росія, Україна постала перед світом в зовсім іншому вигляді та заслужила пошану. Таку думку висловив журналісту Todaysdays політолог Володимир Фесенко.

Цитата

«Суттєво змінилося суспільство. Відбулася найбільша консолідація українського суспільства за весь час існування незалежної України. Завжди були конфлікти, протистояння, а тут суспільство консолідувалося. І це одна з причин чому ми вистояли», — сказав Фесенко.

Він зазначив, що виявилося, що українська держава й державні інституції не такі слабкі, як здавалося.

«Дуже показово, що Україна постала перед світом і своїми громадянами в зовсім інакшому вигляді. Якщо до війни нас сприймали як failed state (неспроможну державу – ред.) багато країн, навіть наші друзі, (сприймали — ред.) як не успішну державу, то зараз є велика пошана, сплеск позитивних емоцій по відношенню до України. Пошана з боку іноземців до наших військових також відчувається», — зазначив Фесенко.

Тобто за його словами, Україну почали зовсім інакше сприймати, позитивно.

«Сформувалася позитивна самооцінка українців. Зараз три чверті українців пишаються своєю країною. До війни для порівняння близько третини. Вдвічі виріс цей показник», — сказав Фесенко.

Окрім того, він відзначив, що в політичному сенсі в Україні припинив існування проросійський табір.

«В політичному сенсі я б відзначив, те, що припинив існування політичний проросійський табір. Він раніше був одним з центрів впливу, але в умовах війни всі, хто підтримує росію, автоматично стають колаборантами. Це означає тектонічні зміни в політичній структурі України. Не тільки зараз, але й після війни у нас не буде вже проросійського політичного табору. Можуть бути партії, які орієнтуються на російськомовних виборців, хоча все більше російськомовних українців переходить на українську», — розповів Фесенко.

Доповнення

Президент України Володимир Зеленський заявив, що візит Байдена до Києва — це показник, наскільки Україна важлива для світу. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *