Постанова про визнання російських пкс та вмф терористичними – крок до визнання даних формувань терористичними в інших країнах

По | 20.03.2023

27 лютого. Todaysdays. До Верховної Ради надійшов проєкт Постанови щодо визнання повітряно-космічних сил та військово-морського флоту росії терористичними організація. Народний депутат від партії “Слуги народу” та член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та розвідки Федір Веніславський розповів журналісту Todaysdays, що прийняття Постанови – це крок до того, що інші країни визнають дані військові формування терористичними.

Деталі

У тексті Постанови йдеться, що рік повномасштабних бойових дій переконливо свідчить – російські повітряно-космічні сили та військово-морський флот використовуються, насамперед, для здійснення невибіркових масованих ракетно-бомбових атак на мирних громадян, на об’єкти цивільної інфраструктури, житлові будинки, лікарні, заклади освіти, історичні та культурні пам’ятки, культові споруди, об’єкти енергетики, водо- та газопостачання тощо. Тобто, для здійснення актів тероризму по відношенню до мирних громадян та об’єктів житлової, соціальної, культурної та критичної інфраструктури.

Цитата

«Це реакція Верховної Ради України у відповідь на ті злочинні дії, які вчиняють саме повітряно-космічні сили та військово-морський флот росії. Адже останні ракетні удари наносились або з літаків ракетами класу “повітря-земля”, або “калібрами” з моря військово-морським флотом. Тож це реакція на те, що вони обстрілюють цивільну інфраструктуру», – розповів Веніславський.

Якщо в результаті буде прийнято проєкт постанови, то далі Україна зможе вести перемовини з країнами-партнерами, аби й ті визнали дані військові формування терористичними організаціями.

«А це означає, що російські військові літаки без негативних наслідків не зможуть приземлятися на ті території, які входять до складу України. Те саме стосується і кораблів військово-морського флоту рф. Вони навіть для поповнення запасів води та харчів не зможуть зайти в порти країн, які визнають їх терористичними. На мій погляд, це буде достатньо потужний тиск на особовий склад військового формування. І якщо ми визнаємо, що члени цих військових формувань є членами терористичний організацій, то вони також будуть мати наслідки, які передбачені міжнародним правом до членів терористичних організацій», – зазначив Веніславський.

Нардеп додав, що це ще один сильний інструмент впливу на країну-агресора в цілому.

«На минулому тижні законопроект був тільки зареєстрований. Будемо очікувати, коли погоджувальна рада прийме рішення про його включення до порядку денного», – розповів Веніславський.

Нагадаємо

Верховна Рада денонсувала всі договори з росією щодо співробітництва в Азовському морі.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *