Прокурор МКС обіцяє притягнення до відповідальності за воєнні злочини перед зустріччю у Лондоні

По | 20.03.2023

20 березня. Todaysdays. Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив у понеділок, що МКС «не вагаючись вживе заходів» у зв’язку з можливими воєнними злочинами в Україні, на тлі того, як профільні міністри з більш як 40 країн зустрічаються в Лондоні, пише Todaysdays з посиланням на AFP.

Деталі

Збори міністрів, присвячені посиленню підтримки розслідувань під час війни, проходять після видачі судом у п’ятницю ордеру на арешт президента рф володимира путіна та його уповноваженої з прав дитини марії львової-бєлової. У коментарях перед лондонською конференцією Хан сказав, що інші розслідування МКС передбачуваних злодіянь тривають, але потребують фінансування і технічної підтримки.

«У нас є стандарт, якому ми повинні відповідати щодо кримінального переслідування, — сказав він радіо BBC. — Ми не можемо робити все відразу. У нас немає необмежених ресурсів».

Однак «якщо достовірні докази були з’єднані докупи і зібрані, і якщо не буде реабілітуючих доказів, що пом’якшують або зменшують кримінальну відповідальність, ми діятимемо без вагань», — сказав він.

У своєму інтерв’ю Хан зазначив, що рішення МКС про видачу ордерів проти путіна і львової-бєлової послідувало за їхніми власними зізнаннями про те, що українських дітей було вивезено в рф під час конфлікту. «Вони не заперечують, що діти перетнули міжнародні кордони. Вони не заперечують, що їх віддають на усиновлення незнайомцям із росії», — сказав він.

«Таким чином, досить важливі елементи злочину приймаються відповідними особами», — вказав він.

При цьому BBC Radio 4 Today повідомляє, що прокурор МКС Карім Хан заявив, що російському президенту володимиру путіну і уповноваженому рф у справах дітей марії львовій-бєловій «загрожує ордер на арешт до кінця їхнього життя».

Як пише BBC News, Хан заявив, що ордери були «засновані на доказах експертиз, перевірці і тому, що було сказано цими двома людьми».

Спочатку суд розглядав можливість збереження ордерів на арешт у секреті, але вирішив оприлюднити їх, щоб спробувати зупинити вчинення нових злочинів.

«З дітьми не можна поводитися як із військовими трофеями, їх не можна депортувати, — сказав Хан. — Для цього виду злочинів не потрібно бути юристом, потрібно бути людиною, щоб зрозуміти, наскільки це кричуще».

Хан також зазначив, що ніхто не думав, що Слободан Мілошевич, сербський лідер, який постав перед судом за воєнні злочини в Хорватії, Боснії та Косово в 1990-х роках, опиниться в Гаазі, щоб постати перед судом. «Тим, хто вважає, що вдень можна скоїти злочин, а вночі спокійно спати, можливо, варто звернутися до історії», — сказав Хан.

Сер Джеффрі Найс, який очолював обвинувачення в суді над колишнім президентом Сербії Слободаном Мілошевичем, як пише BBC News, сказав, що ордер змінить ставлення іноземних лідерів до путіна.

«Він залишиться передбачуваним злочинцем доти, доки не постане перед судом або не буде переданий суду і не буде виправданий. Це здається вкрай малоймовірним, тому він залишиться передбачуваним злочинцем до кінця свого життя», — сказав він в інтерв’ю BBC Radio 4 Today.

Доповнення

Зустріч у столиці Великої Британії, організована міністром юстиції країни Домініком Раабом та його колегою з Нідерландів Ділан Єшілгез-Зегеріус, відбулася за неодноразовими закликами МКС до більшої підтримки його розслідувань в Україні.

Разом із Ханом перед учасниками виступатимуть міністр юстиції України Денис Малюська та генеральний прокурор країни Андрій Костін.

Лондон уже оголосив про додаткове фінансування обсягом майже 400 тис. фунтів стерлінгів (488 тис. доларів США) для оплати психологічної підтримки свідків та жертв злочинів або для найму додаткових британських експертів для посилення МКС. Очікується, що інші країни пообіцяють практичну та фінансову підтримку суду на конференції, повідомляє міністерство юстиції Великої Британії.

Захід також включатиме сесії зі збору доказів і координації для просування розслідування, ідеться в повідомленні.

«Ми зібралися сьогодні в Лондоні, об’єднані однією справою, щоб притягнути воєнних злочинців до відповідальності за звірства, вчинені в Україні під час цього несправедливого, неспровокованого та незаконного вторгнення», — сказав Рааб.

Єшілгез-Зегеріус додала, що міжнародне співтовариство «має взяти на себе відповідальність» за те, щоб винних у злочинах, скоєних під час війни в Україні, було притягнуто до відповідальності.

«Разом ми маємо встановити істину, домогтися справедливості та забезпечити безпеку», — сказала вона.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *