Слідчий комітет росії порушив кримінальну справу стосовно прокурора і суддів МКС

По | 20.03.2023

20 березня. Todaysdays. Слідчий комітет рф порушив кримінальну справу стосовно прокурора і суддів Міжнародного кримінального суду, які видали ордер на арешт путіна, пише Todaysdays з посиланням на преслужбу ск рф.

Деталі

Слідчий комітет росії порушив кримінальну справу стосовно прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Ахмад Хана, суддів Міжнародного кримінального суду Томоко Акане, Розаріо Сальваторе Айтали і Серхіо Херардо Угальде Годінеса.

У ск рф нагадали, що 22 лютого цього року прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Ахмад Хан у межах кримінального розслідування направив клопотання до Палати попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду для отримання ордера на арешт громадян російської федерації. На підставі цього клопотання судді Міжнародного кримінального суду «винесли незаконні рішення про арешт президента російської федерації та уповноваженого при президентові російської федерації з прав дитини».

Цитата

«Кримінальне переслідування має завідомо незаконний характер, оскільки підстав для притягнення до кримінальної відповідальності немає. Відповідно до Конвенції про запобігання і покарання злочинів проти осіб, які користуються міжнародним захистом від 14.12.1973, глави держав користуються абсолютним імунітетом від юрисдикції іноземних держав.

У діях прокурора Міжнародного кримінального суду містяться ознаки злочинів, передбачених ч. 2 ст. 299, ч. 1 ст. 30 ч. 2 та ст. 360 КК РФ — притягнення до відповідальності. 2 ст. 360 КК рф — притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності, поєднане з незаконним обвинуваченням особи у скоєнні тяжкого або особливо тяжкого злочину, а також готування до нападу на представника іноземної держави, який користується міжнародним захистом, з метою ускладнення міжнародних відносин.

У діях суддів Міжнародного кримінального суду містяться ознаки злочинів, передбачених ч. 2 ст. 301, ч. 1 ст. 30 ч. 2 та ст. 360 КК РФ — завідомо незаконне взяття під варту, а також готування до нападу на представника іноземної держави, який користується міжнародним захистом, з метою ускладнення міжнародних відносин», — йдеться в повідомленні.

Додамо

Головний прокурор МКС Карім Хан прокоментував потенційний суд на путіним так: «Я думаю, повідомлення має полягати у тому, що основні засади гуманності пов’язують усіх. І ніхто не повинен відчувати, що він має свободу дій проти людяності чи воєнних злочинів безкарно». 

Рішення МКС про арешт російського президента та уповноваженого при президентові рф з прав дитини викликала суперечливу міжнародну реакцію. Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц привітав решення МКС. Федеральний міністр юстиції ФРН Марко Бушманн зазначив, що Німеччина виконає рішення суду в Гаазі та заарештує підозрюваного у злочинах російського диктатора володимира путіна, якщо він приїде до Німеччини. Сербський президент Александер Вучич, який у минулому вихвалявся своїми особистими відносинами з російським лідером, розкритикував рішення суду. Міністерство закордонних справ Китаю в понеділок закликало МКС зайняти «неупереджену позицію» і «уникати політизації та подвійних стандартів».

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *