Вакцина проти віспи мавп має надійти в регіони за два тижні — МОЗ

По | 20.03.2023

2 березня. Todaysdays. Наразі відбувається розвезення вакцини проти віспи мавп по Україні, і за два тижні вона вже буде в регіонах. Планується вакцинувати щонайменше 5 тис. осіб. На першому етапі планують вакцинувати медичних працівників. Про це журналісту Todaysdays розповів заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Цитата

«Планується, що в Україну буде поставлено 10 тисяч доз (вакцини Jynneos – ред.), і враховуючи графік вакцинації, а це дводозна вакцина, ми плануємо вакцинувати щонайменше 5 тис. осіб. Питання (основних контингентів – ред.) розглядалося Національно-технічною групою експертів з питань імунізації, і були надані рекомендації, й основний контингент – це медичні працівники інфекційних лікарень, які можуть контактувати з мавпячою віспою», — розповів Кузін.

За його словами, це також представники груп ризику, особливо чоловіки, які мають секс з чоловіками. «Вони також можуть прийти на вакцинацію», — сказав він.

«Зараз відбувається по суті процес приймання цієї вакцини й розвезення її на рівні областей. Думаю, що за два тижні вона вже буде в регіонах, і ми зможемо розпочати (вакцинацію – ред.). Вона буде розпочинатися скоріш за все з лікарень, і вакцинація медичних працівників буде саме на першому етапі», — зазначив Кузін.

Доповнення

У МОЗ повідомляли раніше, що управління Європейської комісії з питань готовності та реагування на надзвичайні ситуації у сфері охорони здоровʼя (HERA) передало Україні 10 000 доз вакцини Jynneos проти віспи мавп.

До 2022 року віспа мавп фіксувалась в основному в країнах Центральної та Західної Африки, наразі більшість нових випадків фіксуються у Південній та Північній Америці, є випадки захворювання в Європі. В Україні вже теж зафіксовані випадки захворювання на віспу мавп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що таке стрес, хто найменше від нього захищений та як з ним боротися – розповідає експертка

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *