Військова допомога Китаю росії: експерт розповів, в чому полягає вигода для КНР

По | 20.03.2023

2 березня. Todaysdays. Китаю не вигідна поразка росії, адже це стане демонстрацією власному населенню, що автократія може програти. Крім того, постачання росії зброї – це хороша можливість для її випробування в бойових умовах, адже Китай сам планує війну. Про це в коментарі Todaysdays розповів головний координатор проєкту Free Hong Kong Center Артур Харитонов.

Цитата

«Китай є головним політичним союзником росії. І мова йде не просто про окремі відносини окремих країн, а про довготривалі союзницькі дії та угоди, які вони підписували починаючи з 2014 року – того моменту, як росія вдерлася на територію України. Крім того, Китай не зацікавлений в поразці росії, адже сам має власні цілі на неї. Не в сенсі захоплення території, цього не буде, бо Китай вже контролює всю російську економіку і фінансову систему. Вони хочуть мати росію як свою колонію, як проксі. Вони не хочуть вкладати кошти у розбудову якоїсь нової китайської провінції, що створиться на території росії, але вони хочуть зберігати російську державність будь-якою ціною. росія буде виконувати функцію проксі і надавати їм всі ресурси для власної війни і одночасно відтягувати увагу Заходу від самого Китаю. Тому що Китай готується до власної війни проти Тайваню і зацікавлений, щоб глобальна демократія дивилася, насамперед, на росію, а не спостерігала за Китаєм. У разі, якщо росія програє, вся світова увага буде звернена саме на Китай і на його злочини. Цього він допустити не може», – розповів Харитонов.

Додамо

Також Китай не зацікавлений давати власному населенню натяк на те, що автократія, на прикладі росії, може програти. Країна вкладає мільярди доларів в проросійську пропаганду, як зовнішню, так і внутрішню. Через це китайське населення з захопленням дивиться на росію, а путіна вважає героєм. Потім складно буде пояснити суспільству, що російський режим потерпів поразку.

«Ще один, і основний, момент – Китай сам не брав участь у війнах з 80-х років, коли востаннє був у нього конфлікт на території Вʼєтнаму. З тих пір він не випробовував свою техніку. А постачання власної техніки росіянам допоможе Китаю випробувати техніку до початку власної війни, яка прогнозується в 2026-2027 роках, хоча це може статися й раніше. І не треба забувати, що під час спільних навчань росії і Китаю, близько 20 тисяч росіян вже тренувалися на китайській техніці. В 2021 році китайці вивчали логістику і передачу свого озброєння, зокрема, і в басейні Чорного моря», – зазначив Харитонов.

Наразі західні політики голосять, що є прямі ознаки плану передачі Китаєм військової техніки росії. Але немає поки даних щодо остаточного рішення. Його прийматиме особисто Cі Цзіньпін.

«Зараз Китай – це не Китай, який був 10-20 років тому. З того моменту, як Китай оголосив про місію возз’єднання з Тайванем будь-якою ціною, йому вже не зовсім цікаво зберігати власну економіку. Сі Цзіньпін взяв курс на збагачення певними ресурсами. Наприклад, в українським зерном або російськими нафтою і газом. Він активно робить запаси стратегічних ресурсів, готуючись до війни. Вторгнення до Тайваню, безумовно, означатиме, що будуть впроваджені санкції проти Китаю і виключення Китаю від світової економіки. Це розуміють і США, і Китай. Але США хочуть це відтягнути і вмовити Китай відмовитися від своїх імперських амбіцій», – розповів експерт.

Поки все вказує на те, що Китай не планує відмовлятися від війни з Тайванем, попри відсутність економічної вигоди. У разі введення санкцій, в першу чергу, постраждає не влада, а населення. Проте, диктаторський режим та комуністична партія ніколи не зважали на інтереси своїх громадян.

«Комуністична партія Китаю ніколи не цікавилася власним народом. У них нічого не варті понад 100 мільйонів жертв режиму Мао Цзедуна. Це кривавий комуністичний режим, який нічим не відрізняється від Радянського Союзу», – додав Харитонов.

Нагадаємо

Президент білорусі олександр лукашенко та голова КНР Сі Цзіньпін першого березня підписали пакет із 16 документів, які можуть допомогти обійти санкції, шляхом спрямування китайської допомоги до росії через територію білорусі.

Сполучені Штати Америки шукають найближчих союзників для запровадження нових санкцій проти Китаю, при умові якщо Пекін надасть військову підтримку росії у війні з Україною.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *