Чому приїзд премʼєра Японії до України важливий – розповіла політолог

По | 21.03.2023

21 березня. Todaysdays. На зустрічі Президента України Володимира Зеленського з прем’єр-міністром Японії Фуміо Кісідою буде обговорюватися широкий спектр питань. Це поточні проекти щодо військової та фінансової допомоги, а також майбутні — щодо відновлення України. Крім того, цікавим є те, що дана зустріч відбувається паралельно з приїздом Сі Цзіньпіна до москви. Про це в коментарі Todaysdays розповіла політолог Олеся Яхно.

Цитата

«Безумовно, всі візити міжнародних лідерів є важливими для України, особливо з точки зору двох складових. Перша – це безпосередня допомога і публічна політична підтримка під час війни. А Японія суттєво збільшила власні витрати на оборону, запровадила санкції проти росії. Друга – допомога у післявоєнний період, адже сьогодні багато перемовин, проектів, контрактів та договорів, які передбачають участь країн у післявоєнній відбудові України. І Японія теж тут має значення», – розповіла Яхно.

Деталі

Крім того, цікавим є те, що візит відбувся паралельно із зустріччю Сі Цзіньпіна з володимиром путіним та майбутньою імовірною телефонною розмовою Сі із Володимиром Зеленським. Японія, так само як і Китай, представляє Тихоокеанський регіон, де наразі частково змінюється політика. Адже країни, в тому числі Південна Корея та Японія, насторожені тісною економічною співпрацею росії з Китаєм з моменту повномасштабного втогнення, ядерними загрозами з боку Північної Кореї. Тому переглядають свої глобальні стратегії, в тому числі й оборонні.

«Можливо, ці паралельні зустрічі – не випадкове співпадіння. На ній можуть проговорені і проблеми, що стосуються Тихоокеанського регіону. Україна може отримати нову інформацію, якраз перед розмовою з Сі. Крім того, у Японії територіальний конфлікт з росією за Курильські острови або Південні, як називають в Японії. Звісно, там немає військових дій, але загалом всі у світі розуміють, якщо Україна переможе у цій війні і поверне свої території, це стане стимулом для відновлення територіального суверенітету в багатьох інших країнах, в тому числі може пришвидшити процес і в Японії. Або навпаки, якщо Україна не переможе і не поверне свої території, це стане додатковим стимулом, зокрема і для Китаю захопити Тайвань. Це продемонструє, що ні міжнародне право, ні армії, ні санкції, ні навіть ордери на арешт не працюють перед волюнтаризмом», – зазначила Яхно.

Нагадаємо

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда сьогодні прибув до України для переговорів із Президентом України Володимиром Зеленським.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *