Кордони НАТО з росією стануть удвічі довшими — Столтенберг

По | 21.03.2023

КИЇВ. 21 березня. Todaysdays. Кордони НАТО з росією стануть вдвічі довшими після того, як Фінляндія та Швеція стануть повноправними членами Альянсу. Про це заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час презентації Щорічного звіту за 2022 рік, передає кореспондент Todaysdays.

Цитата

«У відповідь на незаконну війну росії Фінляндія та Швеція вирішили подати заявку на членство в НАТО, що подвоїть довжину кордону НАТО з росією. На саміті НАТО в Мадриді в червні минулого року всі наші союзники ухвалили історичне рішення запросити Фінляндію та Швецію приєднатися», — сказав Генсек.

Деталі

Він нагадав, що обидві країни розглянули законні занепокоєння Туреччини та виконали зобов’язання згідно з тристороннім меморандумом, погодженим у Мадриді в 2022 році. Столтенберг також привітав рішення Стамбула ратифікувати членство Фінляндії в НАТО.

«Я вітаю це рішення і з нетерпінням чекаю, що Велика національна асамблея ратифікує вступ Фінляндії до майбутніх загальних виборів у Туреччині», — зауважив він.

Окрім цього, Генсек привітав рішення парламенту Угорщини, яка голосуватиме щодо цього питання наступного тижня. Він наголосив, що важливим є те, що і Фінляндія, і Швеція якомога швидше стануть повноправними членами НАТО, «а не те, чи вони вступлять одночасно».

«Я продовжуватиму наполегливо працювати, щоб Швеція якомога швидше стала повноправним членом (НАТО — ред.). Тому що вступ Фінляндії та Швеції зробить їх безпечнішими, наш Альянс сильнішим і продемонструє, що двері НАТО залишаються відкритими», — підсумував генсек.

Нагадаємо

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган 17 березня заявив, що його країна розпочала процес затвердження заявки Фінляндії до НАТО. Питання буде розглянуте у турецькому парламенті. Переговори зі Швецією продовжаться.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *