Молдова відновила закупівлі газу в російського «газпрому»

По | 21.03.2023

КИЇВ. 21 березня. Todaysdays. У березні Молдова відновила закупівлі газу в російського «газпрому» після тримісячної перерви, повідомив у понеділок глава державного дистриб’ютора природного газу «Молдовагаз» Вадим Чебан у Telegram, передає Todaysdays.

Цитата

«У березні поточного року ПАТ «газпром» на підставі чинного контракту забезпечує постачання природного газу до Республіки Молдова в загальному обсязі 176,7 мільйона кубічних метрів щомісяця, або 5,7 мільйона кубічних метрів щодня», — повідомив Чебан.

Деталі

Він зазначив, що з початку березня обсяг природного газу, поставленого ПАТ «газпром», повністю прийнятий АТ «Молдовагаз» і перенаправляється ТОВ «Тираспільтрансгаз» для споживачів лівого берега Дністра. За словами Чебана, рішення відновити закупівлю газу було ухвалено через те, що ціна «газпрому» була «практично ідентичною» тій, яку надав вітчизняний постачальник Energocom.

«АТ «Молдовагаз» до кінця березня 2023 року купуватиме для своїх споживачів близько 0,7-0,8 мільйона кубометрів щодня від ПАТ «газпром» і близько 1,3-1,5 мільйона кубометрів щодня від АТ Energocom», — підсумував він.

Доповнення

У грудні 2022 року «Молдовагаз» оголосила, що закуповуватиме газ із двох джерел: у «газпрому» та Energocom. При цьому, як пояснила влада Молдови, вперше правий берег Дністра забезпечувався газом з альтернативних «газпрому» джерел, а весь обсяг газу, що отримується з росії, почав надходити до Придністров’я.

Таким чином Молдова повністю відмовилася від споживання російського газу і почала спрямовувати весь отриманий обсяг 5,7 млн кубометрів у Придністров’я. Молдова також споживала газ, закуплений Energocom на біржі, який зберігався в Румунії та в Україні.

Нагадаємо

Болгарія припинила отримувати російський газ після того, як «газпром» в односторонньому порядку припинив поставки у квітні минулого року, але не може домовитися про суму останнього рахунку.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *