Навчальний рік в Афганістані розпочався, але заняття не проводяться

По | 21.03.2023

КИЇВ. 21 березня. Todaysdays. Школи Афганістану знову відкрилися у вівторок для початку нового навчального року, але заняття не проводяться, оскільки учні не знали про початок, а сотні тисяч дівчат-підлітків, як і раніше, не можуть відвідувати заняття. Про це пише AFP, передає Todaysdays.

Афганістан – єдина країна у світі, де дівчатам заборонено ходити до середньої школи.

Влада талібів нав’язала сувору інтерпретацію ісламу з моменту свого приходу до влади у серпні 2021 року.

Деталі

Міністерство освіти не робило публічних заяв про відкриття шкіл.

«Лист міністра освіти був переданий нам нашим директором із проханням відкрити школу сьогодні, але, оскільки не було зроблено публічного оголошення, учні не прийшли», — сказав вчитель середньої школи для хлопчиків.

Журналісти AFP відвідали сім шкіл у Кабулі та побачили лише кількох вчителів та учнів початкових класів, але заняття не проводилися.

Школи також знову відкрилися у провінціях, включаючи Герат, Кундуз, Газні та Бадахшан, але й там не проводились уроки, повідомляють кореспонденти AFP.

Тим часом сотні тисяч дівчат-підлітків не можуть відвідувати середню школу. Заборона на середню освіту для дівчаток набула чинності у березні минулого року, лише через кілька годин після того, як міністерство освіти знову відкрило школи.

Лідери талібів, які також заборонили жінкам здобувати університетську освіту, неодноразово заявляли, що вони знову відкриють середні школи для дівчаток, як тільки будуть виконані «умови» — від фінансування до зміни навчальної програми відповідно до ісламських принципів.

Доповнення

Міжнародна спільнота зробила право жінок на освіту ключовою умовою переговорів щодо допомоги та визнання уряду талібів.

Жодна країна офіційно не визнала талібів законними правителями Афганістану.

За даними Організації Об’єднаних Націй, Афганістан при уряді талібів є «найрепресивнішою країною у світі» щодо прав жінок.

Жінок фактично витіснили із громадського життя — їх звільнили з більшості державних посад або їм платять лише частину їхньої попередньої зарплати, щоб вони залишалися вдома.

Їм також заборонено ходити до парків, ярмарків, спортивних залів та громадських лазень, і вони повинні прикриватися на публіці.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *