«Навіщо допомагати росії, яка переживає цивілізаційний крах?»: Подоляк про ймовірні поставки зброї рф Китаєм

По | 21.03.2023

20 березня. Todaysdays. Радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк в інтерв’ю італійському ЗМІ Corriere Della Sera висловив сумніви щодо ймовірної передачі зброї росії Китаєм, оскільки Пекін може поставити цим кроком під загрозу свої торгові та технологічні відносини з іншими країнами, передає Todaysdays.

Цитата

«Це (передача зброї росії — ред.) негайно стане відомим фактом, і Китай поставить під загрозу свої торгові та технологічні відносини з іншими країнами. А по-друге, навіщо допомагати росії, яка переживає цивілізаційний крах? Сучасної росії скоро не буде; це була б інвестиція без повернення, а Китай надто прагматичний, щоб робити подібні помилки. По-третє, китайське законодавство забороняє передачу зброї державі, яка перебуває у стані війни», — зауважив радник.

Деталі

Подоляк наголосив, що на сьогодні «немає сенсу робити ставку на росію», оскільки вона «не перспективний союзник, а відстала країна, яка прагне компенсувати свої слабкості надлишком агресивності». Країна-агресор застосовує прямий шантаж, підкуп, політичні вбивства, військовий конфлікт, які є деструктивними технологіями, додав він.

«З іншого боку, Китай грає за зовсім іншими, довшими, різноспрямованими столами. Швидше, Китай може скористатися становищем сильно ослабленої та дискредитованої росії. Не забуваймо, що стабільна міжнародна торгівля та доступ до технологічних ноу-хау надзвичайно важливі для Пекіна, він налаштований на конкурентні відносини зі Сполученими Штатами та Європою, але не хоче прямих конфліктів і санкцій. росія, навпаки, може запропонувати лише саморуйнівну війну», — пояснив радник.

Водночас він припустив, що візит китайського лідера Сі Цзіньпіня відбудеться, попри те, що Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт російського диктатора володимира путіна. Подоляк зауважив, що ні Китай, ні росія не є підписантами Римського статуту, тому «інакше сприймають» оприлюднений трибуналом ордер.

«Однак по суті все змінюється: Сі Цзіньпін зустрінеться з лідером, якого підозрюють у масових злочинах. І який сенс опосередковано брати на себе відповідальність за токсичність путіна для такого лідера, як китайський, який прагне до центральної ролі в міжнародній політиці? путін ставить його в дуже неоднозначну позицію. У будь-якому випадку Китай має повне право обирати власні пріоритети», — підсумував радник.

Нагадаємо

У п’ятницю, 17 березня, головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив, що є достатні підстави вважати, що володимир путін та уповноважена з прав дитини країни марія львова-бєлова несуть кримінальну відповідальність за насильницьку депортацію сотень українських дітей.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *