Україна матиме лише одну спробу для великого контрнаступу — президент Чехії

По | 21.03.2023

20 березня. Todaysdays. Президент Чехії Петр Павел в інтерв’ю виданню Rzeczpospolita підкреслив, що для українського контрнаступу «вікно можливостей відкрите цього року», і зробити це необхідно з однієї спроби, пише Todaysdays.

Цитата

«Якщо мета — звільнити всю територію, то давайте дамо їм все необхідне. Хоча, звичайно, є обмеження. З українського боку також є обмеження, тому що людський ресурс, наприклад, не безмежний. Так само і західна допомога має свої межі. Ми повинні бути реалістами, визнати, що наступного року в США будуть вибори. Ми бачимо з попередніх виборчих кампаній у США, що громадськість і політики більше зосереджуються на внутрішніх питаннях під час цих кампаній. Якщо в майбутній кампанії і є важлива глобальна тема, то вона пов’язана не з Європою, а з американсько-китайськими відносинами. Інтерес Америки до України та рівень допомоги може знизитися наступного року. А коли знизиться інтерес Америки, багато європейських країн зроблять те ж саме», — наголосив президент Чехії Петр Павел.

За його словами, контрнаступ має статися впродовж найближчих місяців.

«Вікно можливостей відкрите цього року. Після наступної зими буде вкрай важко підтримувати нинішні обсяги допомоги. Втома від війни — це не лише виснаження людських ресурсів і техніки, руйнування інфраструктури в Україні, але й втома в країнах, які надають допомогу. Багато країн, багато політиків очікують якогось прогресу цього року. Я думаю, що Україна матиме лише одну спробу здійснити великий контрнаступ. Тому, якщо вона вирішить розпочати великий контрнаступ і зазнає невдачі, буде надзвичайно складно отримати фінансування для наступного», — зауважив Петр Павел.

Деталі

Павел зазначив, що ніколи б не заохочував Україну відмовитися від частини території та якихось інших поступок. «Ми не повинні підштовхувати Київ в жодному напрямку, не повинні заохочувати їх йти на поступки або битися до останнього солдата», — зазначав він. Президент Чехії також підкреслив, що його країна може підтримувати українців стільки, скільки це можливо і всім, що допоможе Україні досягти поставлених цілей.

Нагадаємо

У січні прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала заявляв, що його країна не поставить бойових танків Leopard 2, які вона отримала з Німеччини в межах так званого кругового плану щодо непрямих постачань озброєнь в Україну з міркувань власної безпеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Начальник Генштабу Чехії попередив, що війна в Європі не є неможливою

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *