Будапешт поскаржився на намір НАТО обійти багаторічну блокаду зустрічей з Україною

По | 22.03.2023

21 березня. Todaysdays. Протягом багатьох років угорська сторона блокувала скликання зустрічей Україна-НАТО на рівні міністрів, але тепер Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив голові МЗС Угорщини Петеру Сійярто, що вони проведуть зустріч на початку квітня, повідомляє Infostart.hu, пише Todaysdays.

Цитата

«Генеральний секретар НАТО зараз оголосив, що з різних причин скликає цю зустріч під час засідання Ради міністрів закордонних справ країн НАТО 4-5 квітня, попри негативну позицію Угорщини, і те, що угорська сторона вважає, що це може статися лише за умови одностайної волі. Це порушує єдність НАТО та процедуру єдиної волі. У той же час ми нічого іншого зробити не можемо, ми приймаємо до відома рішення Генсека», — сказав Сійярто.

Деталі

Він додав: Столтенберг пообіцяв на зустрічі приділити увагу побоюванням, пов’язаним із захистом меншин. Однак він заявив, що «Угорщина не підтримає жодного значущого інтеграційного підходу щодо НАТО чи ЄС, доки там не будуть відновлені права угорської національної громади відповідно до умова 2015 року та раніше».

«Тиск з обох боків океану» величезний, заявив Сійярто, додавши, що незалежно від тиску уряд не поступиться.

Нагадаємо

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто у Брюсселі заявив, що під час можливих переговорів про членство України в Євросоюзі слід наголосити на тому, що повага до національних меншин є «однією з найфундаментальніших європейських цінностей». Сійярто сказав, що «перспективи України в ЄС значною мірою визначатимуться тим, чи поважає Україна права угорської національної меншини та чи відновлює вона права, якими вони користувалися до 2015 року».

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *