Глибоку дію психоделічного напою аяуаска виявили при скануванні мозку

По | 22.03.2023

КИЇВ. 21 березня. Todaysdays. Учені отримали глибокі знання, спостерігаючи за мозком під впливом диметилтриптаміну (DMT), психоделічної сполуки, яка міститься в Psychotria viridis, квітучому чагарнику, який подрібнюють і варять із нього психоделічний напій аяуаска, родом із регіону Амазонки, пише Todaysdays з посиланням на The Guardian.

Деталі

Для дослідження Кріс Тіммерманн, очільник дослідницької групи DMT в Імперському коледжі Лондона, набрав 20 здорових добровольців, які отримали ін’єкцію 20 мг DMT і плацебо в лабораторних умовах. Усіх їх перевірили, щоб переконатися, що вони фізично і психічно підходять для дослідження.

Використовуючи електроенцефалографію (ЕЕГ) і функціональну магнітно-резонансну томографію (фМРТ), учені зафіксували активність мозку учасників до, під час і після впливу препарату. Волонтери повідомляли про те, наскільки інтенсивним був їхній досвід. У жодного з них не було блювоти, оскільки блювотний засіб є ще одним інгредієнтом аяуаски.

«У тій дозі, яку ми використовуємо, вона неймовірно ефективна, — сказав Робін Кархарт-Гарріс, професор неврології та психіатрії Каліфорнійського університету в Сан-Франциско. — Люди описують, як залишають цей світ і прориваються в інший, неймовірно захопливий і дуже складний, іноді населений іншими істотами, які, на їхню думку, можуть мати над ними особливу владу, наприклад, боги».

Він додав: «Ми бачили, що DMT руйнує основні мережі мозку, через що вони стають менш відмінними одна від одної. Ми також бачимо, що основні ритми мозку, які виконують здебільшого гальмівну, стримувальну функцію, порушуються, і разом з цим активність мозку стає більш ентропійною або насиченою інформацією».

Результати, опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, дають найбільш повну картину впливу психоделіків на людський мозок.

Вони показують глибокий вплив на мозок, особливо на ділянки, які у людей високо розвинені та відіграють важливу роль у плануванні, мові, пам’яті, ухваленні складних рішень та уяві. Області, з яких ми створюємо реальність, стають гіперпов’язаними, а спілкування стає більш хаотичним, плинним і гнучким.

Зокрема, результати показують, як порушується нормальна ієрархічна організація мозку, електрична активність стає анархічною, а зв’язки між ділянками різко зростають, особливо ті, що управляють функціями «більш високого рівня», такими як уява, що зовсім нещодавно розвинулася у людей. «Чим сильніша інтенсивність досвіду, тим більш гіперзв’язаними були ці області мозку», — сказав Тіммерманн.

Ця здатність робити мозкову діяльність плавнішою і гнучкішою, як вважають, лежить в основі не тільки глибокого психоделічного досвіду, а й багатообіцяючих результатів ранніх клінічних випробувань пацієнтів, яким давали DMT у поєднанні з психотерапією для лікування депресії. «DMT діє короткий час, тому це дуже гнучкий інструмент порівняно з псилоцибіном (активним інгредієнтом галюциногенних грибів) і ЛСД, дія якого може тривати від шести до десяти годин», — сказав Тіммерманн.

Але в той час як сканування та ЕЕГ дають безпрецедентне уявлення про мозок під дією DMT, дослідники вважають, що ще є що дізнатися. «Ми підозрюємо, що в той час як нові, більш розвинені аспекти мозку не регулюються під дією DMT, старі системи мозку можуть бути розгальмовані, — сказав Кархарт-Гарріс. — Те ж саме відбувається і уві сні. Це тільки початок відповіді на питання про те, як DMT так сильно змінює свідомість».

Доповнення

Люди шукали змінені стани, викликані аяуаскою, щонайменше 1000 років. У 2019 році під час археологічних розкопок у болівійській печері було виявлено шкіряний мішечок, зроблений із трьох лисячих морд. Аналіз внутрішньої частини сумки виявив сліди DMT, кокаїну, можливо, з листя коки, та інших психоактивних речовин. Сумка, датована 900-1170 роками нашої ери, була загорнута в згорток з маленькими лопаточками з кістки лами, дерев’яними нюхальними таблетками і яскравою пов’язкою на голові.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *