Перехід на літній час: сомнологиня розповіла, як допомогти організму адаптуватися

По | 22.03.2023

22 березня. Todaysdays. Здорова людина може адаптуватися до переходу на літній час за три дні. Проте для цього варто за тиждень розпочати підготовку організму, інакше є ризик недосипання, що тягне за собою інші негативні наслідки. Як саме підготувати організм в коментарі Todaysdays розповіла сомнологиня Дарʼя Пилипенко.

Цитата

«У переході на літній час є багато негативних наслідків. Проте, якщо людина здорова, не має розладів циркадного ритму і в неї все нормально зі сном, то переведення годинника впливатиме незначно. Вона зможе адаптуватися до 3 днів і критичних проблем для здоровʼя не буде. Але якщо здорова людина не підготує свій організм, їй загрожує недосипання, що вже являється великою проблемою. Таким людям, а також тим, хто має скарги на сон, а в кожного 3-го є скарги на сон, то краще почати підготовку до переведення годинника за тиждень», – розповіла Пилипенко.

Деталі

Для цього сомнологиня радить раз на два дні ставити будильник на 15-20 хвилин раніше попереднього дня. Таким чином, коли настане час переходу на літній час, організм вже буде більше адаптований до раннього пробудження.

«Тому що ми не можемо лягти раніше, але можемо завдяки силі волі на 15-20 хвилин раніше піднятися. Таким чином ми собі допоможемо, знизивши негативні наслідки від дефіциту сну. Також важливо після переведення часу одразу увійти в цей ритм, як це рекомендують при джетлагу. Тобто наступного дня ви повинні попередній розклад підлаштувати під переведений час», – радить Пилипенко.

Є три основні складові, які задають біоритм: харчування, фізична активність та світло. При переведенні годинника вранці світла вкрай мало, через що організм не встигає прокинутися. Проте, цю проблему можна компенсувати за рахунок сніданку, який активує процеси в організмі. Крім того, сомнологиня радить зранку протягом тижня після переходу на літній час займатися фізичними активностями. Це може бути йога, присідання чи легка розтяжка. Таким чином можна адаптувати нервову систему до нового часу пробудження.

Також варто проводити більше часу на денному світлі, яке ми при переведенні годинника недоотримуємо зранку. Інакше, відчуватиметься сонливість, апатія, втома, можуть виникнути проблеми з фізичним здоровʼям.

«Ввечері перед сном потрібно максимально себе розслабити, аби якомога швидше пристосуватися до нового часу лягати спати. Бо людина може засинати тільки в стані повного розслаблення, як фізичного, так і нейрофізіологічного. Для цього треба поступово знижувати інтенсивність світла. За годину до сну відкласти гаджети, адже синій спектр стимулює діяльність нервової системи, збуджує мозок та знижує приблизно на 20% синтез мелатоніну, який у нас викликає сонливість. Також це може бути тепла ванна, або теплий чай за годину до сну. Після отримання організмом тепла нас починає клонити в сон», – додала Пилипенко.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *