Справи Майдану: ексберкутівця підозрюють в організації теракту та умисних вбивствах мітингувальників

По | 22.03.2023

КИЇВ. 22 березня. Todaysdays. Колишньому командиру батальйону міліції особливого призначення «Беркут» ГУМВС України у Львівській області повідомили про підозру в організації незаконного перешкоджання акціям протесту 18 лютого 2014 року у центральній частині Києва, передає Todaysdays із посиланням на Офіс Генпрокурора.

Цитата

«Підозрюваний, виконуючи явно злочинний наказ керівництва Міністерства внутрішніх справ та ГУМВС України в Києві, для залякування населення організував вчинення підпорядкованими співробітниками терористичного акту. Його метою було перешкоджання масовому руху мітингувальників з Майдану Незалежності до Верховної Ради України.

Протестувальники планували публічно висловити підтримку голосуванню народних депутатів за повернення до Конституції України 2004 року, що передбачала обмеження повноважень президента», — йдеться в повідомленні.

Деталі

За даними слідства, експравоохоронець без відповідних підстав і з порушенням закону забезпечив невибіркове застосування підпорядкованими співробітниками МОП «Беркут» спеціальних засобів та вогнепальної зброї. Повідомляється, що такі дії колишнього командира батальйону призвели до вбивств 3 мітингувальників. Ще п’ятеро осіб зазнали тяжких тілесних ушкоджень, 43 особи — ушкоджень середньої тяжкості, 77 — легких.

На цей час за вказаними подіями правоохоронці притягнули до кримінальної відповідальності ряд керівників органів внутрішніх справ, які безпосередньо організували вчинення зазначених злочинів, у тому числі колишнього Міністра «Беркута».

Підозрюваному інкриміновано організацію, на виконання явно злочинного наказу, перевищення влади та службових повноважень працівником правоохоронного органу, незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, умисних вбивств та закінчених замахів на вбивства, заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, вчинення терористичного акту.

Нагадаємо

В Україні заочно судитимуть експрезидента-втікача Віктора Януковича та його головного охоронця за підбурювання до дезертирства та організацію незаконного переправлення через держкордон.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *