Зеленський відвідав Мощун та нагородив захисників з нагоди річниці деокупації населеного пункту

По | 22.03.2023

КИЇВ. 21 березня. Todaysdays. Президент Володимир Зеленський відвідав селище Мощун Київської області та нагородив захисників з нагоди річниці звільнення населеного пункту, передає Todaysdays.

Цитата

“Рік тому ми починали в Мощуні звільнення наших земель. Я дякую та вклоняюсь усім, хто брав і продовжує брати в цьому участь. Військовослужбовці всіх родів військ, спецпризначенці, нацгвардійці, тероборона, поліція, СБУ, наші розвідники, наші прикордонники, медики, сапери, пожежники, наші енергетики, аграрії, дипломати, наші журналісти, волонтери й усі наші небайдужі, незламні громадяни. Чоловіки, наші жінки, літні й зовсім юні українці, які всі разом зупиняли ворожу техніку, повідомляли про рух цієї ворожої техніки та місцезнаходження і навіть допомагали корегувати вогонь по всіх окупантах”, – йдеться у зверненні Президента.

Деталі

Як зазначив Президент, більш як два тижні поспіль у безупинних і важких боях українські воїни стримували тут ворожу навалу та знищували елітні підрозділи десантних військ рф, морської піхоти.

“Окупанти тричі намагалися здійснити тут переправу основних сил і прорватися на Київ. Наші бійці тричі не давали цього зробити. І зрештою відтіснили ворога та змусили його відступити. Втримавши Мощун, ми захистили столицю. Не впали. Вистояв Київ, а з ним – і вся Україна”, – наголосив Зеленський.

Глава держави передав ордени «Золота Зірка» Герою України майору Олександру Корнійчуку та дружині загиблого майора В’ячеслава Ходаківського, який був удостоєний звання Героя України посмертно.

Льотчик В’ячеслав Ходаківський та штурман Олександр Корнійчук із початку повномасштабного вторгнення рф на територію України здійснювали бойові вильоти з метою знищення живої сили й техніки противника. Екіпаж виконував складні бойові завдання, адже був одним із найдосвідченіших.

Президент також вручив ордени й медалі військовослужбовцям Збройних Сил України, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державного бюро розслідувань, Служби безпеки України.

Нагадаємо

Невеличке село Мощун розташоване за 10 км від Києва. На початку великої війни воно стало стратегічним, оскільки росіяни спробували прорватись через село до Києва.

Бої за Мощун стали одними з ключових у звільненні Київщини. Тут були розбиті та знищені елітні підрозділи російського десанту та морської піхоти.

Рівно рік тому, 21 березня, українські сили оборони, зокрема, 72-а бригада звільнила населений пункт.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *