Блінкен заявив, що Китай «не перейшов межу» щодо летальної допомоги росії

По | 23.03.2023

КИЇВ. 22 березня. Todaysdays. Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Китай не надав суттєвої військової допомоги росії, незважаючи на посилення дипломатичної підтримки з боку Пекіна, пише Todaysdays, інформує AFP.

Блінкен протягом кількох тижнів публічно попереджав, що Китай розглядає запити росії на постачання зброї для бойових дій в Україні, при цьому деякі повідомлення вказують на обмежені поставки китайських компаній до Москви.

Цитата

«Ми не бачили, щоб вони перетнули цю межу», — сказав він у відповідь на питання комітету Сенату про те, чи надає Китай «смертоносну допомогу» росії.

«Я думаю, що їхня дипломатична підтримка, їхня політична підтримка і певною мірою матеріальна підтримка росії, безумовно, суперечать нашим інтересам у припиненні цієї війни», — сказав Блінкен про Китай.

Він також сказав, що Сполучені Штати заохочуватимуть інші країни до екстрадиції президента росії, якщо він приїде до країни після того, як Міжнародний кримінальний суд нещодавно видав ордер на арешт. Блінкен відповідав на запитання сенатора-республіканця Ліндсі Грема, який сказав, що Сполучені Штати мають заарештувати путіна та екстрадувати його до Гааги, якщо він ступить на територію США.

Контекст

Сполучені Штати історично вороже ставилися до МКС: попередня республіканська адміністрація Дональда Трампа наклала санкції на тодішнього прокурора суду за розслідування воєнних дій США в Афганістані.

Президент Джо Байден після приходу до влади покращив відносини із судом і скасував санкції, хоча закон США 2002 року забороняє Сполученим Штатам офіційно надавати допомогу суду.

путін не відвідував США з 2015 року, коли він відвідав Генеральну Асамблею ООН у Нью-Йорку.

росія бере участь у форумі Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва, саміт якого проходить у листопаді в Сан-Франциско, але малоймовірно, що Сполучені Штати запросять путіна.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *