В Україні з’явиться Центр протидії лісовим пожежам

По | 23.03.2023

23 березня. Todaysdays. В Україні створюється Центр протидії лісовим пожежам, де будуть проводити навчання та підготовку кадрів. Галузь, в цілому, планується технічно оновити та підняти зарплату працівникам, повідомляє голова Держлісагентства Юрій Болоховець у Facebook, пише Todaysdays.

Цитата

«В Україні з’явиться Центр протидії лісовим пожежам. (…) Завдяки створенню ДП «Ліси України» з’явилася можливість координувати роботу структур, що займаються запобіганням та ліквідацією пожеж. У Чернігівській області створюється Центр протидії лісовим пожежам», — написав Болоховець.

Деталі

З його слів, завдання Центру – навчання та підготовка кадрів лісового пожежного та керівника гасіння лісової пожежі. «З появою Центру робота з протидії пожежам стане більш системною, комплексною та оперативною», — вказує посадовець.

«У Житомирській та Волинській областях успішно реалізований пілотний проєкт по запровадженню системи навігації для пожежної техніки. (…) Цього року проєкт поширений на Рівненську та Київську області. У найближчий перспективі система навігації має запрацювати на всіх філіях ДП «Ліс України»», — додав голова Держлісагентства.

Також він відзначив, що однією з вад системи лісгоспів була значна відмінність у зарплатах. Персонал лісових пожежних станцій у нересурсних регіонах міг отримувати в 2-3 рази менше, ніж у ресурсних. Це спричиняло постійній відтік кадрів. «Тепер зарплати поступово підтягуються до однакового рівня, з’являється мотивація, що безумовно вплине на ефективність роботи», — вказав Болоховець.

«Плануємо встановлювати камери з більшою роздільною здатністю та можливістю наблизити зображення (нові камери дають можливість розгледіти номер автомобіля на відстані до 10 км). Має відбутися збільшення кількості веж. Створимо не лише перший та другий рівень моніторингу (лісництво/ філія), але третій та четвертий. Тобто інформація з камер буде потрапляти та обробляться у регіональному офісі та в майбутньому у диспетчерській службі ДП «ЛІАЦ»», — зазначив Болоховець. 

Доповнення

У минулому році внаслідок пожеж Європа втратила понад 800 тис. га лісів. Клімат змінюється: середня температура зростає, а періоди посухи стають тривалішими. Для українських лісів ситуація ще більш загрозлива. Крім природних факторів пожежі спричиняють запеклі бойові дії та постійні обстріли прикордонних територій. А масштабні замінування значно ускладнюють локалізацію та гасіння загорянь.

Згідно зі статистикою, до війни 80% лісових пожеж виникали поза межами держаних лісогосподарств. За цей час проблема стала ще більш актуальною. Типова ситуація: аграрії спалюють суху рослинність на полях, вогонь перекидається на молодий самосійний ліс, який примикає до нашого лісового масиву. Тому важливо максимально активізувати роботу з місцевою владою та громадами щодо «нічийних» лісів. Це не лише питання їхнього збереження, це питання зниження ризиків для лісового фонду України загалом, вказав голова Держлісагентства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міндовкілля пропонує внести старовікові хвойні ліси Карпат до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *