Вперше у своїй історії Міжамериканський суд розгляне справу про права на аборт

По | 23.03.2023

КИЇВ. 23 березня. Todaysdays. Вперше у своїй історії Міжамериканський суд з прав людини (IACHR) розгляне цього тижня справу законності відмови жінці у доступі до послуг із переривання вагітності, інформує Todaysdays, пише AFP.

Деталі

Жінка, відома лише як «Беатріс», протистоїть центральноамериканській країні Сальвадор, яка запровадила абсолютну заборону на цю процедуру незалежно від здоров’я плода чи будь-якого ризику для вагітної жінки.

Країна опиниться на лаві підсудних перед IACHR, що базується в Коста-Риці, за порушення прав людини і «тортури» за примус «Беатріс» до виношування нежиттєздатного плоду протягом майже трьох місяців, незважаючи на ризик для її здоров’я.

«Беатріс», яка загинула у дорожньо-транспортній пригоді у 2017 році після того, як справу було порушено, притягує Сальвадор до відповідальності за те, що вона відмовила їй в аборті, незважаючи на те, що лікарі знали, що вона виношувала нежиттєздатний плід, наражаючи себе на великий ризик.

Сім’я «Беатріс» вирішила продовжити справу після її смерті, щоб «жодна інша жінка не пройшла через те, через що вона пройшла», за словами її 30-річного брата Умберто.

«Беатріс» страждала на аутоімунне захворювання, коли вона завагітніла вдруге у 2013 році у віці 20 років після того, як вже пережила попередні ускладнені пологи.

Плід був визнаний нежиттєздатним через серйозний дефект розвитку, і, згідно з судовими документами, «Беатріс» сказали, що вона може померти, якщо вагітність прогресуватиме.

Вона звернулася до суду, щоб їй дозволили зробити аборт, але її справу було відхилено Конституційним судом країни.

У неї почалися передчасні пологи, і плід помер.

IACHR заслухає свідчення родичів і лікарів, які лікували «Беатріс».

Справа слухатиметься протягом двох днів, а рішення очікується приблизно за шість місяців.

Контекст

У Сальвадорі аборти заборонені з 1998 року під загрозою ув’язнення на строк до восьми років.

Натомість суди часто визнають жінок винними у вбивстві за обтяжливих обставин і виносять вироки, які можуть сягати 50 років.

У Латинській Америці аборти на вибір дозволені в Аргентині, Колумбії, Кубі, Уругваї та деяких штатах Мексики.

У деяких країнах це дозволено за певних обставин, таких як згвалтування або ризик для здоров’я, тоді як пряма заборона діє також у Гондурасі, Нікарагуа, Гаїті та Домініканській Республіці.

Декілька штатів США нещодавно заборонили більшість абортів.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *