Польща хоче збільшити фонд ЄС, з якого фінансують зброю для України — Моравецький

По | 24.03.2023

24 березня. Todaysdays. Польща наполягає на збільшенні Європейського фонду миру, з якого фінансується закупівля зброї для України. Про це у Брюсселі після першого дня саміту ЄС заявив прем’єр-міністр країни Матеуш Моравецький, пише Todaysdays з посиланням на RMF24.

Деталі

Моравецький зазначив, що Польща надала Україні частину техніки, переважно пострадянської. Натомість країна закуповує західне та вітчизняне обладнання, зокрема самохідні артилерійські гаубиці Krab чи бронетранспортери Rosomak. За його словами, Варшава також нарощує свій оборонний потенціал шляхом власного внутрішнього виробництва і для цього використовуються кошти, отримані з Європейського фонду миру. Відтак, за два тижні Польща отримає чергові 200 мільйонів євро.

Цитата

«Приблизно через 2-3 тижні Польща отримає ще 200 мільйонів євро з Європейського фонду миру, тобто близько мільярда злотих, які ми спрямуємо на оборонну політику. Я також вимагав, і мій голос був дуже сильним, що цей фонд має бути більшим, і не має становити 3,5 мільярда євро, а бути значно більшим», — заявив прем’єр Польщі.

Нагадаємо

Верховний представник ЄС з закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель за підсумками засідання Ради ЄС 20 березня заявив, що Євросоюз погодився розглянути збільшення на 3,5 млрд євро Європейського фонду миру, з якого надають військову допомогу Україні.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *