Розвиток туберкульозу потенційно можуть провокувати стрес і умови під час війни — ЦГЗ

По | 24.03.2023

КИЇВ. 24 березня. Todaysdays. Серед факторів, які потенційно впливають на можливість розвитку туберкульозу в Україні – це стрес, перебування в бомбосховищах та рівень економічного забезпечення країни. Про це повідомила завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров’я Яна Терлеєва під час брифінгу, передає кореспондент Todaysdays.

Цитата

«Понад рік кожен з нас перебуває в постійному стресі. Більшість населення України регулярно спускається до бомбосховищ, де великі скупчення. Ми бачимо рівень інфляції, рівень економічного забезпечення країни й розуміємо, що, все це є тими факторами, які потенційно впливають на можливість розвитку туберкульозу», — розповіла Терлеєва.

Деталі

За її словами, є традиційно сформовані групи людей, які мають вищі шанси захворіти на туберкульоз.

«Це й медичні групи, соціальні групи, і вони чітко визначені в стандартах надання медичної допомоги. Зокрема, це ті люди, у яких занижена імунна система, люди, які проводять або планують проводити трансплантацію органів, мають онкологічні захворювання, ВІЛ-інфекцію, люди, які мають хронічні захворювання легень», — сказала Терлеєва.

Доповнення

Минулого року в Україні понад 18,5 тис. людей захворіли на туберкульоз, що більше, ніж роком раніше, проте епідемії немає.

В Україні раніше оновили стандарти медичної допомоги при туберкульозі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що таке стрес, хто найменше від нього захищений та як з ним боротися – розповідає експертка

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *