Гондурас встановив дипломатичні відносини з Китаєм після розриву із Тайванем

По | 26.03.2023

КИЇВ. 26 березня. Todaysdays. Китай і Гондурас в неділю почали офіційні дипломатичні відносини, при цьому Тайвань звинуватив Пекін у використанні «примусу і залякування» для переманювання союзників, інформує Todaysdays.

Цитата

«Уряди двох країн ухвалили рішення визнати один одного та встановити дипломатичні відносини на рівні послів», — йдеться у заяві міністерства закордонних справ Китаю.

Деталі

Міністр закордонних справ Гондурасу Енріке Рейна та його китайський колега Цінь Ган підписали спільне комюніке в Пекіні, згідно з повідомленням CCTV.

Міністерство закордонних справ Гондурасу заявило в Twitter, що його уряд визнає «тільки один Китай» і що Пекін «є єдиним законним урядом, який представляє весь Китай».

«Уряд Республіки Гондурас визнає існування лише одного Китаю у світі і що уряд Китайської Народної Республіки є єдиним законним урядом, який представляє весь Китай», — заявили в МЗС Гондурасу. «Тайвань — невід’ємна частина території Китаю».

Міністр закордонних справ Джозеф Ву заявив на пресконференції в неділю, що Тайвань розірвав відносини з Гондурасом, щоб «захистити свій суверенітет та гідність».

Ву сказав, що президент Гондурасу Ксіомара Кастро та її команда завжди «фантазували» про Китай. За його словами, відносини між Тайванем і Гондурасом колись були стабільними, але Китай не перестав спокушати Гондурас.

За словами Ву, Гондурас запросив Тайваню допомогу у розмірі мільярдів доларів і порівняв його пропозиції з пропозиціями Китаю.

«Уряд Кастро відкинув давню допомогу та відносини нашої країни та провів переговори щодо встановлення дипломатичних відносин з Китаєм. Наш уряд відчуває біль та жаль», — сказав Ву.

Доповнення

Гондурас — одна з найбідніших країн у своєму регіоні, де 74% із майже 10 мільйонів людей живуть у злиднях.

Протягом десятиліть Китай вкладав мільярди доларів в інвестиційні та інфраструктурні проекти у всій Латинській Америці. Ці інвестиції призвели до зростання могутності Китаю та зростаючої кількості його союзників.

У Гондурасі це відбулося у формі проекту будівництва греблі гідроелектростанції у центральному Гондурасі, побудованій китайською компанією SINOHYDRO за фінансування уряду Китаю на суму близько 300 мільйонів доларів.

Незважаючи на кампанію ізоляції, що проводиться Китаєм, Тайвань зберігає міцні неформальні зв’язки більш ніж зі 100 іншими країнами, насамперед зі Сполученими Штатами.США не мають дипломатичних відносин з Тайванем, але вони стверджують, що Тайбей є важливим партнером в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *