Винищувачі для України мають обговорити міністри оборони НАТО в червні — Столтенберг

По | 18.05.2023

18 травня. Todaysdays. Міністри оборони країн НАТО, як очікується, обговорюватимуть питання можливої передачі Україні сучасних західних винищувачів на зустрічі у червні, перед самітом Альянсу. Про це сказав Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв’ю Spiegel, пише Todaysdays.

Цитата

«Деякі країни, такі як Польща та Словаччина, уже поставили бойові літаки, хоч і старі літаки МіГ-29 радянської розробки. Ми постійно обговорюємо питання, чи потрібні сучасні західні винищувачі – і в НАТО, і з Україною. Я очікую, що ця тема буде обговорюватися і на зустрічі міністрів оборони країн НАТО у червні», — сказав Столтенберг.

Деталі

При цьому, за його словами, не менш важливим, ніж поставка платформ для озброєнь, є їх забезпечення.

«Це потребує величезної кількості боєприпасів та запасних частин та цілодобового технічного обслуговування», — сказав Генсек НАТО.

Доповнення

У заяві 16 травня прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що він домовився зі своїм колегою з Нідерландів Марком Рютте «працювати над створенням міжнародної коаліції для забезпечення України бойовою авіацією, від навчання до забезпечення літаків F-16».

Раніше цього місяця під час візиту Президента України Володимира Зеленського до Нідерландів Рютте заявив, що переговори про можливу передачу Україні винищувачів F-16 просуваються.

Міністри оборони Великої Британії та Німеччини вказали, що рішення щодо надання F-16 Україні залежить від США.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба очікує, що «авіаційна коаліція» для надання Україні західних винищувачів сформується цього року. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *