Данія готова прийняти запропонований Україною мирний саміт, хоче присутності Індії, Китаю і Бразилії

По | 22.05.2023

22 травня. Todaysdays. Данія хотіла б прийняти саміт у липні, спрямований на пошук миру між Україною та росією, але така зустріч потребуватиме участі Індії, Китаю та Бразилії, заявив у понеділок міністр закордонних справ Данії Ларс Люкке Расмуссен, пише Todaysdays з посиланням на Reuters.

Президент Зеленський напередодні заявив, що хоче провести саміт з підтримки формули миру у липні.

Цитата

«Якщо Україна визнає, що настав час провести таку зустріч, це було б фантастично. І тоді Данія, очевидно, захотіла б прийняти зустріч», — сказав Люкке Расмуссен журналістам у кулуарах Ради ЄС із закордонних справ у Брюсселі.

Груднева пропозиція України провести мирний саміт у лютому цього року так і не була реалізована.

«По-перше, нам потрібно докласти певних зусиль для створення глобального зобов’язання щодо організації такої зустрічі», — сказав Люкке Расмуссен, додавши, що на саміті мають бути присутні, як вказує видання, «не лише союзники України».

«Необхідно зацікавити та залучити такі країни, як Індія, Бразилія та Китай», — сказав він.

«Мені важко бачити» росію, яка бере участь, додав він.

Деталі

Люкке Расмуссен також сказав, що вітає рішення Вашингтона підтримати спільні союзницькі програми підготовки українських пілотів на винищувачах F-16.

«Є сенс розпочати підготовку українських пілотів якнайшвидше», – сказав Люкке Расмуссен, додавши, що поки що зарано говорити про поставку Данією F-16 в Україну.

Доповнення

Минулого року Зеленський запропонував мирний план із 10 пунктів, який закликає росію вивести всі свої війська з України та поважати територіальну цілісність України.

Деталі його реалізації мають бути обговорені на запропонованому мирному саміті, ідеться в повідомленні Офісу Зеленського в неділю.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *