Нове дослідження показує, що Нью-Йорк тоне через вагу своїх хмарочосів

По | 22.05.2023

КИЇВ. 22 травня. Todaysdays. Нове дослідження геологів показало, що Нью-Йорк тоне під вагою своїх хмарочосів. Про це пише Todaysdays з посиланням на The Guardian.

Деталі

Зазначається, що місто опускається приблизно на 1-2 мм щороку. Це «занурення» посилює ще й інший чинник — підняття рівня води в океані внаслідок танення світових льодовиків. Рівень води навколо Нью-Йорка піднявся приблизно на 22 см з 1950 року, і очікується, що до кінця століття великі повені в регіоні будуть відбуватися вчетверо частіше, ніж зараз.

«Низина міста, де проживає понад 8,4 мільйона людей зіткнеться з різним ступенем небезпеки», — пишуть дослідники.

Вони додали, що ризики, з якими стикається Нью-Йорк, розділятимуть багато інших прибережних міст у всьому світі, оскільки кліматична криза поглиблюється.

На їх думку, цю тенденцію посилює велика частина інфраструктури Нью-Йорка. Дослідники підрахували, що загальна вага понад 1 млн будівель міста, включаючи знамениті Емпайр-Стейт-Білдінг і Крайслер-Білдінг, становить 764 млрд кілограмів, що приблизно дорівнює вазі 140 мільйонів слонів.

Зазначається, що поверхня землі під Нью-Йорком, складається з піску, мулу та глинистих озерних відкладень і відслонень корінних порід. Дослідники підкреслили, що саме багаті глиною ґрунти та штучні насипи посилюють ефект осідання, в той час як корінні породи, на яких закріплені багато хмарочосів, не так сильно зрушуються.

«Чим м’якший ґрунт, тим більший тиск від будівель. Будівництво таких великих будівель у Нью-Йорку не було помилкою, але ми просто повинні пам’ятати, що кожного разу, коли ви будуєте щось там, ви трохи більше опускаєте землю», — наголосили дослідники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У прибережних солончаках Китаю виявили гриби, що харчуються пластиком

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *