Президент Бразилії Лула заявив, що зустріч із Зеленським зірвалася через його запізнення

По | 22.05.2023

22 травня. Todaysdays. Президент Бразилії Луїз Інасіо Лула да Сілва заявив у понеділок, що «засмучений» тим, що він та Президент України Володимир Зеленський не зустрілися на саміті G7 — нібито через його запізнення, повідомляють західні ЗМІ, пише Todaysdays.

Деталі

На пресконференції, присвяченій його участі у саміті G7, де він був гостем, Лула сказав, що Зеленський «не з’явився на їхній запланованій зустрічі у кулуарах саміту у неділю», пише EFE. Він розповів, що поки чекав на українського президента, зустрічався з прем’єр-міністром В’єтнаму Фум Мінь Тінем, «але до кінця цієї годинної зустрічі Зеленський так і не з’явився», зазначає видання.

Як зазначає AFP, Лула сказав, що його команда запланувала зустріч із Зеленським на неділю вдень. Але український лідер «запізнився», і його власний порядок денний після цього був насичений, сказав він.

Зеленський у неділю применшив значення інциденту, заявивши на пресконференції, що зустріч не відбулася з причин, пов’язаних із розкладом, вказує EFE.

Коли його запитали, чи він розчарований тим, що не зміг зустрітися з Лулою, він відповів: «Я думаю, що це його розчарувало».

Лула у понеділок сказав, що він не розчарований, а «засмучений», бо хотів би зустрітися з українським лідером для обговорення, але при цьому применшив значення, заявивши, що якщо це не може статися зараз, це станеться «іншим разом».

Лідер Бразилії був нейтральним у своїх поглядах на війну між росією та Україною, часом критично ставився до обох сторін, але останніми тижнями пом’якшив свою позицію.

Лула в понеділок засудив російське вторгнення та наполягав на необхідності мирних переговорів між москвою та Києвом, шкодуючи, що жодна з них не бажає цього робити, пише видання.

Він нагадав, що два тижні тому відправив до Києва свого головного міжнародного радника, колишнього міністра закордонних справ Селсо Аморіма. Провівши переговори з високопосадовцями, він заявив, що наразі немає умов для миру, зазначає EFE. «І якщо не буде розмови про мир, війна може бути дуже довгою», — сказав він.

Лула сказав, що країни Глобального Півдня, які не беруть участі у війні, включаючи Бразилію, Індію, Індонезію та Китай, «хочуть миру», але тільки росія та Україна мають право обирати можливих посередників. «Я не борюся за те, щоб бути посередником. Це має бути хтось, з ким згодні обидві сторони», — додав він.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *