У ЄС схвалили зміни до контракту на будівництво нових блоків єдиної в Угорщині АЕС «Пакш»

По | 26.05.2023

25 травня. Todaysdays. Європейська комісія схвалила поправку до контрактів на будівництво нових блоків АЕС «Пакш», заявив міністр закордонних справ та торгівлі Угорщини Петер Сійярто, повідомляє Todaysdays з посиланням на Hirado.

Цитата

«З поправкою до контракту і зеленим світлом від Європейського Союзу можна буде ввести в експлуатацію блоки «Пакш» на початку наступного десятиліття, щоб під час будівництва застосовувалися найсуворіші ядерні правила», — заявив Сійярто.

Деталі

Він підкреслив, що довгострокова надійність енергопостачання Угорщини гарантується новими інвестиціями в «Пакш».

«Нові інвестиції в «Пакш» є гарантією того, що в довгостроковій перспективі ми зможемо зберегти досягнення зі скорочення комунальних послуг і підтримувати найнижчі ціни в Європі для угорського народу», — додав він.

За словами очільника міністерства, минулі місяці довели, що після енергетичної кризи ті країни, які зможуть виробляти для себе найбільше енергії, будуть у безпеці з погляду енергопостачання в наступний період.

Сійярто нагадав, що ще у квітні в москві було досягнуто домовленості з урядом росії та «росатомом» щодо напряму та змісту зміни контракту з метою прискорення реалізації інвестиції. Однак, згідно з європейськими правилами, поправка може набути чинності тільки в тому разі, якщо її схвалить Євросоюз.

«Угорщина також представила проєкт поправок до контракту в Європейську комісію, від якої ми вчора отримали добро», — додав він.

Сійярто також згадав, що в четвер у Брюсселі відбудеться засідання Ради із закордонних справ. Цього разу на порядку денному будуть економічні теми: торговельні та інвестиційні відносини Євросоюзу з Китаєм і США.

Додамо

У квітні Угорщина отримала першу партію ядерного палива для АЕС «Пакш» з росії повітряним шляхом після того, як війна в Україні зробила доставку залізницею неможливою.

Контекст

Угорщина хоче розширити свою побудовану росією АЕС «Пакш» потужністю 2 гігавати двома реакторами ВВЕР російського виробництва, кожен потужністю 1,2 гігавата. Проєкт, переданий 2014 року без тендера ядерному гігантові «росатом», часто згадується як ознака теплих стосунків між прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном і президентом росії володимиром путіним. При цьому були затримки з проєктом.

Орбан, переобраний на четвертий термін поспіль на виборах у неділю, заявив на пресконференції в середу, що Будапешт хоче зміцнити свої західні союзи, оскільки майбутнє Угорщини пов’язане з ЄС і НАТО. Але він також сказав, що Угорщина була готова платити за російський газ у рублях, на відміну від ЄС, який прагнув виступити єдиним фронтом проти вимог москви про оплату в російській валюті.

Нагадаємо

Україна прагне встановлення обмежень щодо російського атомного гіганта «росатом» у Європейському Союзі. Проте Угорщина, яка має атомну електростанцію, побудовану російською компанією, виступає проти таких обмежень. Міністр закордонних справ та торгівлі Угорщини Петер Сіярто заявляє, що процес співпраці з «росатомом» буде продовжуватися незалежно від обмежень, які мають ввести в ЄС.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *