Резніков висловив думку, що Китай може переконати росію припинити війну як «старший брат»

По | 05.06.2023

5 травня. Todaysdays. Міністр оборони Олексій Резніков на безпековому форумі «Діалог Шангрі-Ла» у Сінгапурі висловив думку, що Китай може переконати росію припинити війну проти України як «старший брат», посилаючись на відносини між країнами з часів радянського союзу, передає Todaysdays.

Деталі

У заключному слові на безпековому форумі міністр підкреслив, що «одним з головних правил» для учасника переговорів є «розпізнати головний інтерес сторін конфлікту». За його словами, для росії такими є зупинити шлях України до членства в НАТО, денаціоналізація, демілітаризація та «деукраїнізація» країни. Натомість для України, продовжив Резніков, — це «жити у свободі, в добробуті, будувати нормальну європейську мирну країну».

«Якщо хтось просить нас сісти за стіл, перевірте їх (російські, — ред.) інтереси знищити українців із землі, припинити наше право вступати до союзів, таких як ЄС, чи НАТО. Тому що НАТО не є лише військовим альянсом, це також і політичні, економічні союзники. Ми б хотіли будувати відносини зі своїми сусідами так, як ми хочемо», — зазначив він.

Резніков закликав «тих, хто хоче бути посередником» у вирішенні війни в Україні запитати у росії, чи вона «готова припинити нас вбивати, бомбити, посилати в Україну крилаті ракети, балістичні ракети проти мирного населення?»

Він також звернувся до присутнього на панелі колишнього віце-міністра МЗС Китаю Цуя Тянькая. Міністр нагадав про угоду про співпрацю між радянським союзом та Китаєм, у якій, за його словами, москва виступала «старшим братом», а пекін — «молодшим».

Цитата

«На мою думку, після серйозної зустрічі в москві, коли ваш лідер (Китаю Сі Цзіньпін, — ред.) був у москві, ви також підписали нову угоду з росією. Чи правда, що Китай став старшим братом, а росія — молодшим? Чи можете ви сказати своєму молодшому братові припинити вбивати українців?», — запитав Резніков.

Цуй Тянькай у відповідь сказав: «Нам не подобається ця думка, що радянський союз був старшим братом, а ми – молодшим. Звісно, ми не зробимо так із сьогоднішньою росією. Ми не нав’язуємо росії свої ідеї. Ні, це не наша позиція. Вони суверенна держава».

Нагадаємо

Міністр оборони Олексій Резніков на безпековому форумі «Діалог Шангрі-Ла» заявив, що низка країн готові виступити у ролі посередника між росією та Україною у мирних переговорах, однак наразі, коли триває війна, Україні потрібні інструменти, щоб її закінчити.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *