На 6-7 день вода повинна спасти — мер Нової Каховки

По | 06.06.2023

6 червня. Todaysdays. Через підрив росіянами дамби Каховської ГЕС, більша частина міста Нова Каховка – затоплена. Вода, за словами мера міста Володимира Коваленка, може триматися близько тижня, передає Todaysdays.

Цитата

«10-та година – це пік підтоплення, а 6-7 день – це піде на спад вода. Ви ж розумієте, всі приміщення, це ж вони затоплені, це сирість, їх доведеться відбудовувати. Швидше б їх (росіян – ред.) вигнати, до біса, і ми б тоді знайшли, що робити з цією територією і як її відбудувати», — розповів в коментарі Todaysdays мер Нової Каховки.

Додамо

Щодо можливості відновлення ГЕС та скільки часу, після перемоги України, це може зайняти – міський голова Нової Каховки коментувати не береться.

«Я не буду брати на себе таку відповідальність, висновок повинні зробити дуже фахові спеціалісти. Завдана шкода страшна. Інколи хочеться сказати «непоправима», але вірю в силу, розум, та бажання наших людей все відновити», — заявив Todaysdays мер Нової Каховки.

Доповнення

6 червня 2023 року близько 3:00 російські військові підірвали греблю Каховської ГЕС на Херсонщині. Каховська ГЕС через підрив повністю зруйнована і відновленню не підлягає.

Є додаткова загроза для Запорізької АЕС, але ситуація контрольована, вказали в Енергоатомі.

Відкрито кримінальне провадження про екоцид.

Через декілька годин вода сягне критичного рівня. Є загроза затоплення до 80 населених пунктів. У критичній зоні опинилися близько 16 тисяч людей.

У Херсонській ОВА оголосили евакуацію населення деяких населених пунктів, у тому числі частково з Херсона. Евакуація вже розпочалася.

Через підрив окупантами ГЕС Президент Зеленський скликав екстрене засідання РНБО.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *