Кориневич назвав найбільш реалістичний варіант створення трибуналу за злочин агресії рф

По | 20.03.2023

ЛЬВІВ – 5 березня. Todaysdays. Для України найбільш реалістичним та пріоритетним є варіант створення трибуналу за злочин агресії на базі угоди між Україною та ООН за підтримки Генасамблеї ООН. Про це повідомив журналісту Todaysdays посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич.

Кориневич нагадав, що до основної групи коаліції країн зі створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України входять уже 29 країн. 

Цитата

«Це хороший результат, ми його постійно збільшуємо, кількість членів Core Group (основна група — Ред.) збільшується постійно. Тож дійсно на сьогодні немає питання в тому чи потрібно створити трибунал. Існує питання яким чином його створити, щоб він був найбільш ефективним. Я впевнений, що ми з нашими партнерами знайдемо відповідь на це питання», — сказав Кориневич.

Окрім того, він назвав найбільш реалістичний варіант створення трибуналу.

«Найбільш реалістичний для нас й найбільш, на нашу думку, пріоритетніший – це створення Спеціального трибуналу, як органу міжнародного правосуддя на базі угоди між Україною та ООН, з підтримкою Генасамблеї ООН. Тому що це дає найбільше варіантів і можливостей обійти питання посадових та особистих імунітетів вищого політичного та військового керівництва росії», — розповів Кориневич.

Доповнення

Генеральний прокурор України Андрій Костін під час конференції United for Justice у Львові заявив, що трибунал за злочини агресії має бути створений на міжнародному рівні. Можуть бути дві моделі: багатосторонній міжнародний договір за прикладом Нюрнберзького трибуналу та угода між ООН та Україною. 

Генеральні прокурори країн-членів Спільної слідчої групи (JIT) підписали додаткову угоду до угоди про Спільну слідчу групу, яка передбачає створення в Гаазі на базі Євроюсту Спеціального міжнародного центру з розслідування злочину агресії росї проти України.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *