Китай повинен напряму говорити з Зеленським — Столтенберг

По | 22.03.2023

21 березня. Todaysdays. Китаю потрібно почати розуміти перспективи України та напряму спілкуватися з президентом Володимиром Зеленським, якщо прагне доєднатися до мирного розв’язання російсько-української війни. Про це заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час презентації Щорічного звіту за 2022 рік, передає кореспондент Todaysdays.

Цитата

«Україна сама вирішує, які умови є прийнятними для будь-якого мирного вирішення. Тому Китаю потрібно почати розуміти перспективи України та напряму спілкуватися з президентом Зеленським, якщо він хоче серйозно ставитися до миру. Також потрібно пам’ятати, що Китай не зміг засудити незаконну загарбницьку війну росії проти України. Я, звичайно, вітатиму будь-яку ініціативу, будь-який план, який може призвести до коригування та сталого миру», — сказав Столтенберг.

Деталі

Генсек зауважив, що підтримує деякі аспекти мирного плану Китаю, які містять «позитивні елементи», зокрема важливість ядерної безпеки, захисту цивільного населення та важливість суверенітету, територіальної цілісності та незалежності. Він наголосив, що будь-яке єдине рішення має ґрунтуватися на принципах поваги повної цілісності та суверенітету України.

«Це також головний елемент мирного плану, який кілька місяців тому висунув президент Зеленський. І, звісно, міцний тривалий мир повинен включати Україну як суверенну, незалежну державу в Європі відповідно до Статуту ООН», — додав Столтенберг.

За його словами, припинення вогню або будь-яке рішення, яке не поважатиме суверенітет і територіальну цілісність України, «буде лише способом заморозити війну» і забезпечить умови, за яких росія зможе відновитися, перегрупуватися і повторно атакувати.

«І це не буде просто стійкий мир, він лише допоможе росії утримати територію, яку вона незаконно окупувала», — підсумував генсек.

Нагадаємо

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що ніхто не знає, чим закінчиться війна в Україні, але «немає жодних ознак» того, що російський диктатор володимир путін «змінив свої амбіції».

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *