Про що можуть розмовляти Зеленський та Сі Цзіньпін – розповів експерт

По | 20.03.2023

20 березня. Todaysdays. Ймовірна розмова Президента України Володимира Зеленського і лідера КНР Сі Цзіньпіна є важливою, оскільки це буде перший контакт на найвищому рівні між Україною та Китаєм з часу повномасштабної війни. Ймовірно, кожна зі сторін намагатиметься переконати іншу у своїй позиції. Про це в коментарі Todaysdays розповів головний координатор проєкту Free Hong Kong Center Артур Харитонов.

Деталі

«Сі Цзіньпін пробуде в москві 2 дні, аби налагоджувати начебто історичну співпрацю. А після цього, ймовірно, має відбутися розмова Сі Цзіньпіна із Президентом України Володимиром Зеленським, вперше за повномасштабне російське вторгнення до України. Чи є це важливим? Я думаю, що так, адже ми не мали жодного контакту на високому рівні між українськими та китайськими чиновниками, хоча 29 разів на найвищому рівні зустрічалися російські і китайські чиновники, в тому числі Сі Цзінпін і путін. Було лише 5 розмов на міністерському рівні з українською стороною», – розповів Харитонов.

Експерт вважає, що цей дзвінок має відбутися, аби розставити всі крапки над “і”, Президент України має зрозуміти, з ким він має справу. Крім того, після зустрічі у москві та розмови із Зеленським буде вибудовуватися загальна конʼюктура, не лише в українському питанні, а й глобальної демократії щодо Китаю.

Цитата

«… ми розуміємо, що Китай нині розглядає можливість надання зброї росії і всі будуть дуже уважно за цим стежити. Якщо це станеться, то будуть червоні лінії, про які говорить Білий дім. Певні висновки буде робити і Україна. Тобто ця розмова – це тактичний момент. Він наразі ніяк не змінить загальну ситуацію, в тому числі і думку Сі Цзіньпіна. Бо Китай вже заявив, що буде гнути і надалі свою лінію та свій план миру. Тобто, фактично вони зараз вимагають від України припинити вогонь на російських умовах. росія вже заявила, що їм подобається план і вони підтримують мирні ініціативи Китаю, тобто, що Україна має скласти зброю і з усіма окупованими територіями піти на мирні переговори з росією. Це власне те, що хотів путін увесь час. Я думаю, що Офіс Президента буде намагатися переконати Китай так не робити. Але ж ми розуміємо, чим є Китай – величезною тоталітарною комуністичною машиною», – зазначив Харитонов.

Ймовірно, мета розмови, і з української, і з китайської сторони, натиснути один на одного та просунути свою позицію, Китай – схилити Україну скласти зброю, Україна – про неприйнятність “мирного плану” Китаю і необхідність підтримки української “формули миру”.

«Я думаю, що навряд чи щось з цього вийде. Західні експерти говорять, що можливо дана розмова може відтягнути прямі поставки зброї до росії з Китаю. Але важко зараз про це говорити, дане питання не стільки про Україну, скільки загалом про протистояння глобальної демократії проти Китаю. І чи матиме це якийсь ефект, ми дізнаємося за результатами візиту Сі Цзіньпіна до москви», – розповів Харитонов.

Нагадаємо

Лідер Китаю Сі Цзіньпін може провести телефонну розмову із Президентом України Володимиром Зеленським після візиту до москви.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *