Китай поважає колишні радянські держави як суверенні держави — МЗС

По | 24.04.2023

24 квітня. Todaysdays. Китай поважає статус незалежних суверенних держав, які виникли після розпаду Радянського Союзу, заявило міністерство закордонних справ Китаю в понеділок після того, як представник Пекіна в Парижі викликав дипломатичну бурю, поставивши під сумнів їхній суверенітет, пише Todaysdays з посиланням на Reuters.

Деталі

Речниця МЗС Китаю Мао Нін виклала офіційну позицію уряду під час чергової пресконференції в Пекіні, відповідаючи на запитання, чи підтримує Китай коментарі посла.

«Китайська сторона поважає статус держав-членів як суверенних держав після розпаду Радянського Союзу», — сказала Мао, додавши, що Китай був однією з перших країн, які встановили дипломатичні відносини з цими країнами.

За її словами, у питанні територіального суверенітету позиція Китаю послідовна і чітка.

Китай поважає суверенітет, незалежність і територіальну цілісність усіх країн і підтримує цілі та принципи Статуту ООН, сказала Мао.

Як пише агентство, «відповідаючи на запитання про те, чи визнає Китай Україну як суверенну державу, Мао сказала, що позиція Китаю в цьому питанні є об’єктивною та справедливою».

«Радянський Союз був федеративною державою, і зовні в цілому він мав статус суб’єкта міжнародного права, тому, навпаки, після розпаду Радянського Союзу різні республіки мають статус суверенних держав», — сказала вона.

І лише суверенні держави можуть стати офіційними членами ООН, сказала вона.

«Згадана вами країна є повноправним членом ООН», — зазначила Мао.

Контекст

В інтерв’ю французькій телекомпанії LCI, яке вийшло в ефір у п’ятницю, Лу сказав, що деякі «країни колишнього Радянського Союзу» не мають ефективного статусу згідно з міжнародним правом.

Ці коментарі розлютили країни Балтії Естонію, Латвію та Литву, які заявили, що викличуть китайських дипломатів у свої столиці, щоб пояснити заяву Лу. Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель назвав цю заяву «неприйнятною».

Посольство Китаю після хвилі обурення видалило скандальний коментар про пострадянські країни.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *