КНДІСЕ та Омбудсман України будуть співпрацювати у напрямку ідентифікації українських військовополонених

По | 20.04.2023

КИЇВ. 20 квітня. Todaysdays. Директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін та Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець підписали меморандум про співробітництво, передає Todaysdays з посиланням у Тelegram-каналі КНДІСЕ.

Відтепер між Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз та Омбудсманом України починається напрацювання процедур додаткової верифікації українських військових, які перебувають у полоні на території рф.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Неважливо політик чи бізнесмен»: Рувін розповів про можливості експертизи у держзакупівлях

Деталі

Родичі військовополонених зможуть звертатися в Офіс Уповноваженого, який своєю чергою передаватиме до КНДІСЕ запити для проведення портретних експертиз (ідентифікація особи за ознаками зовнішності) на підставі фотоматеріалів. Висновки експертів допоможуть ідентифікувати особи військових, які перебувають у полоні.

Цитата

«До нас зверталися родичі українських військових з проханнями провести дослідження та підтвердити або спростувати факт перебування їхніх рідних у полоні рф. Ми розуміємо наскільки це питання є важливим. Потрібен був визначений механізм проведення відповідних досліджень і нині він зафіксований. За час перебування в полоні людина дуже змінюється і навіть рідним, які знаходять фотографії наших військовополонених, потрібна допомога з їх ідентифікацією, яку ми можемо виконати. Зробимо все можливе, щоб наша співпраця з представництвом Уповноваженого ВРУ з прав людини була максимально ефективною», – наголошує директор КНДІСЕ Олександр Рувін.

Омбудсман України та Київський науково-дослідний інститут судових експертиз домовилися про співпрацю у забезпеченні гарантій державного захисту конституційних прав і свобод громадян, поглибленій взаємодії в галузі технічного та інформаційного забезпечення проведення судових експертиз та експертних досліджень.

Крім того, в рамках зазначеної співпраці експерти КНДІСЕ будуть також проводити дослідження з визначення моральних збитків громадян, які перебували в полоні, зазнавали морального та психологічного насильства.

Нагадаємо

Київський науково-дослідний інститут судових експертиз співпрацює з представниками Міжнародного кримінального суду щодо розслідування воєнних злочинів російської федерації на території України.

Спільна робота українських експертів КНДІСЕ та місії Міжнародного кримінального суду розпочалася у травні 2022 року. Нині слідчі та експерти МКС працюють в Україні за двома основними напрямами: допомога у проведенні криміналістичних видів досліджень за матеріалами наявних кримінальних справ та обмін досвідом щодо використання сучасного обладнання, яке дозволяє значно пришвидшити роботу спеціалістів.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *