В Україні відновили публікацію відкритих даних щодо будівництва

По | 12.04.2023

КИЇВ. 12 квітня. Todaysdays. В Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва (ЄДЕССБ) та на державному порталі data.gov.ua відновили публікацію відкритих даних щодо будівництва, яка була призупинена у зв’язку з повномасштабним вторгненням рф. Про це інформує Todaysdays, посилаючись на Facebook Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Цитата

«Відкриття даних є частиною підготовки до масштабної реформи містобудування (законопроєкт №5655), в центрі якої цифровізація будівельних документів та процесів. Наша ціль — щоб громадськість, міжнародні партнери, експертне середовище, правоохоронні органи, місцеве самоврядування мали повний доступ до даних про будівництво. Тільки так можна вивести значну частину ринку з тіні та мінімізувати корупційні ризики», — заявив віцепрем’єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Деталі

Міністр також закликав громадськість користуватися можливістю відкритих даних, оскільки «суспільний контроль суттєво допоможе унеможливити будь-які зловживання» під час будівництва. Повідомляється, що після консультацій з силовими органами, міністерство визначило перелік даних, які будуть у відкритому доступі, зокрема: 

публічна мапа будівництва, де відображені всі нещодавно видані дозволи на проведення будівельних робіт;
відомості по конкретному об’єкту будівництва;
відомості про будівництво за адресою.

У відомстві зауважили, що інформація по частині об’єктів критичної інфраструктури залишається закритою з міркувань національної безпеки. Дані можна переглянути на публічному порталі ЄДЕССБ, а також завантажити у машиночитному форматі на порталі data.gov.ua.

Нагадаємо

Верховний Суд в лютому ухвалив рішення, згідно з яким МКІП зможе надавати дозволи на будівельні роботи в історичних ареалах Києва, що має припинити хаотичну забудову столиці.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *