Міністри оборони Британії та Німеччини: рішення щодо надання F-16 Україні залежить від США

По | 17.05.2023

17 травня. Todaysdays. Остаточне рішення щодо надання Україні винищувачів F-16 залежить від Сполучених Штатів, Берлін та Лондон не можуть їх передати. Про це заявили міністри оборони Німеччини та Великої Британії Борис Пісторіус та Бен Воллес під час спільної пресконференції у Берліні, передає кореспондент Todaysdays.

Цитата

«Ви знаєте, що Україна надає перевагу F-16, ми не маємо їх у своєму арсеналі», — повідомив Воллес.

Деталі

Міністр оборони Британії заявив, що його країна «поки що» не збирається надавати Україні винищувачі, у тому числі Typhoon, «бо це не те, що може знадобитися».

«Ми чітко зазначаємо, що мова йде не про надання систем зброї. Це надання платформи… Те, про що ми говоримо, – це стійкість України, як Україна може залишатися спроможною, як вони можуть стримувати (російську агресію, ред.). Їм знадобиться більше бойових можливостей», — зауважив Воллес.

Він додав, що «жодна країна в Європі» не збирається вводити свої війська в Україну під час війни, тому важливо зосередиться на підготовці бійців.

«Важливо закласти основи та допомогти у підготовці когорт українців до польотів на літаках на тривалий термін. Незалежно від того, який літак вони вирішать придбати, це те, що зараз важливо обговорити», — наголосив міністр.

Своєю чергою, Пісторіус заявив: «Ми зосереджені на тому, що є нашою компетенцією. У Німеччини немає F-16. Ні (багатоцільовий літак, — ред.) Tornado, ні Eurofighter (Typhoon, — ред.) не підходять… Це не те питання, яке вирішується у Берліні, воно вирішується у Білому домі».

Міністр вказав, що Німеччина є «лідером у підтримці України», у її пріоритеті постачати те озброєння, «яке можна використати негайно».

«Перш за все, йдеться про доставку того, що ще потрібно, і водночас доставку того, що також є стійким, як з точки зору логістики, так і з технічного обслуговування та ремонту… Ми зосереджуємося на протиповітряній обороні України, на доставці більшої кількості боєприпасів та ремонті тієї техніки, яку доставили раніше. Це наші пріоритети», — пояснив Пісторіус, додавши, що Берлін «не відіграє активної ролі» у коаліції, бо «не має ні літаків, ні відповідної компетенції».

Нагадаємо

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак та прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте домовилися працювати над створенням міжнародної коаліції винищувачів для забезпечення України літаками F-16.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що не бачить тиску на Німеччину в дискусії про постачання Україні винищувачів. У Міноборони країни вказали, що Бундесверу наразі зрозуміло, що літаки з його власних запасів «не будуть доступні для цієї мети».

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *