Замість Грузії — Сакартвело: у Раді зареєстрували новий проєкт постанови

По | 27.05.2023

27 травня. Todaysdays. У Верховній Раді України зареєстрували новий проєкт постанови щодо використання історичної назви Грузії — Сакартвело. Про це пише Todaysdays з посиланням на ВР.

Цитата

«З метою використання в Україні офіційної та історичної назви країни Сакартвело, Верховна Рада України постановляє:

1. Запровадити використання в Україні на офіційному рівні, офіційному листуванні та спілкуванні, а також у засобах масової інформації офіційної та історичної назви Сакартвело замість Грузія. Відповідно, грузинський народ (грузинів) називати – картвелами.

2. Кабінету Міністрів України:- привести свої нормативно-правові акти у відповідність до цієї постанови;- у тримісячний термін забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативноправових актів у відповідність із цією Постановою;- невідкладно повідомити грузинську сторону про ухвалене рішення;- здійснювати постійний контроль за виконанням цієї Постанови.

3. Ця Постанова набирає чинності з дня її опублікування», — йдеться в проєкті постанови.

Деталі

У пояснювальній записці зазначається, що вже майже п’ятнадцять років офіційний Тбілісі переконує своїх міжнародних партнерів відмовитися від назви «Грузія», яка вважається русифікованою, а саме найменування – російським. Тому грузини просять використовувати історичну назву їх країни – «Сакартвело».

«Варто відзначити, що назву «Грузія» використовують у світі близько 20-ти країн, в тому числі Україна. Більшість з цих країн, це — країни пострадянського простору або ті, які зазнавали значного радянського впливу. Грузією цю державу іменують у росії, «Грузія» – це імперська назва, а той же переклад «Georgia» – результат перекладу з російської», — додали в ВР.

Крім того, там підкреслили, що від назви «Грузія» в офіційних документах вже відмовилися Литва, Ізраїль, Південна Корея, Японія.

«Більшість з них стали використовувати латинську назву Georgia, але варто відзначити, що єдина з даного переліку країн – Литовська Республіка, член Європейського Союзу та НАТО, з 2021 року якраз використовує назву «Сакартвело», — йдеться в пояснювальному листі.

«Відносини України з Грузією глибокі та багатогранні, проте одним з кроків додаткового зближення з боку України може бути, офіційне використання історичної назви Грузії — Сакартвело. Більше того, Україна, яка є окремим суб’єктом міжнародного права та історично вибудовує дружні відносини з Грузією та, яка, особливо у час російської агресії, позбавляється всього русифікованого та проявів колоніальної політики, повинна почати використовувати історичну назву країни Грузія – Сакартвело, та назву грузинського народу (грузинів) – картвели», — підсумували у ВР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні стане більше медзакладів, на базі яких створять ВЛК: Зеленський підписав закони

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *