НАТО хоче провести перше засідання Ради Україна-НАТО на Вільнюському саміті — Столтенберг

По | 16.06.2023

16 червня. Todaysdays. НАТО має на меті провести перше засідання Ради Україна-НАТО за участю Президента України Володимира Зеленського на саміті у Вільнюсі, який відбудеться у липні. Про це заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг за підсумками засідання міністрів оборони країн Альянсу у п’ятницю, пише Todaysdays.

Цитата

«Ми… працюємо над створенням нової Ради Україна-НАТО. Де Україна буде рівна союзникам по НАТО. А також консультуватися та вирішувати безпекові питання, що становлять взаємний інтерес. Наша мета – провести перше засідання нової Ради у Вільнюсі із Президентом Зеленським», — сказав Столтенберг.

Деталі

Генсек НАТО ще раз повторив, що всі в Альянсі погоджуються з тим, що за останнє десятиліття Україна вже наблизилася до НАТО. «Ми згодні з тим, що двері НАТО відчинені. Що Україна стане членом Альянсу. І це рішення мають ухвалити союзники та Україна. росія не має права вето», — сказав він.

«Ми не знаємо, коли закінчиться ця війна. Але коли це станеться, нам потрібно створити основу, яка б забезпечила майбутню безпеку України. І зробити так, щоби історія не повторилася», — додав Генсек НАТО.

Столтенберг також повідомив про зустріч у межах засідання міністрів НАТО з головою Міноборони України Олексійєм Резніковим і Верховним представником ЄС з закордонних справ і політики безпеки Жозепом Боррелем: «Ми зустрілися в Комісії НАТО-Україна з міністром оборони Резніковим та верховним представником ЄС Боррелем».

«Українські війська активізували бойові дії на лінії фронту. І досягають стабільного прогресу. Але вони стикаються з важкою місцевістю, російськими військами, що окопалися, та жорстокими боями», — сказав Генсек.

Він наголосив, що оскільки агресивна війна росії продовжується, «дуже важливо, щоб ми збільшили нашу підтримку».

«Тож я вітаю нові оголошення про постачання зброї та навчання до України. У тому числі ініціативу під керівництвом Нідерландів та Данії цього літа розпочати підготовку українських пілотів на винищувачах F-16. І, разом зі Сполученим Королівством та Сполученими Штатами, доставити сотні ракет ППО малої та середньої дальності. Союзники також пообіцяли збільшити підтримку у межах Комплексного пакету допомоги НАТО. Наразі внески та зобов’язання становлять 500 мільйонів євро. Ми працюємо над багаторічним пакетом із значним фінансуванням», — зауважив він.

Нагадаємо

Міністр закордонних спав України Дмитро Кулеба зауважував раніше, що заснування Ради Україна-НАТО має супроводжуватися рішучим кроком до членства, інакше це «все одно, що надати танк без гармати».

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *