Польща відреагувала на підрив Каховської ГЕС: підтримує нові санкції проти рф

По | 07.06.2023

7 червня. Todaysdays. У Міністерстві закордонних справ Польщі запевнили, що з боку країни будуть докладені усі зусилля, аби росія понесла міжнародну відповідальність за підрив Каховської ГЕС, інформує Polskie Radio, передає Todaysdays.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підрив греблі можна прирівняти до використання ядерної зброї — InformNapalm

Деталі

«МЗС беззастережно засуджує черговий безпрецедентний акт російського варварства на окупованих територіях України — підрив греблі на річці Дніпро в Новій Каховці, який також є серйозним порушенням основоположних норм гуманітарного права, екологічного права та має ознаки воєнного злочину», — ідеться у заяві польського МЗС.

«Цей акт варварства створює пряму загрозу життю мирного населення, яке проживає на березі Дніпра нижче греблі, а також роботі Запорізької АЕС, створює перспективу екологічної катастрофи з безпрецедентними регіональними наслідками, що матиме наслідки для всієї Європи», — сказано у повідомленні.

«Це посилює матеріальні збитки та призведе до подальшого вимушеного відселення населення», — додали в МЗС Польщі.

У Міністерстві закордонних справ країни запевнили, що Польща докладатиме всіх зусиль, щоб росія понесла міжнародну відповідальність, а винуватці цього злочинного акту були покарані, і вимагатиме цього в межах міжнародних інституційно-правових механізмів, у тому числі гуманітарно-екологічного характеру. “У відповідь необхідно запровадити подальші жорсткі санкції проти рф», — заявили у польському зовнішньополітичному відомстві.

Доповнення

6 червня 2023 року близько 3:00 російські військові підірвали греблю Каховської ГЕС на Херсонщині. Каховська ГЕС через підрив повністю зруйнована і відновленню не підлягає.

Є додаткова загроза для Запорізької АЕС, але ситуація контрольована, вказали в Енергоатомі.

Відкрито кримінальне провадження про екоцид.

Є загроза затоплення до 80 населених пунктів. У критичній зоні опинилися близько 16 тисяч людей.

За прогнозами, озвученими Херсонською ОВА, рівень води збільшиться ще приблизно на метр за наступні 20 годин.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *