Україна намагалася домовлятися, але росія розтоптала ці зусилля — Кулеба

По | 23.03.2023

23 березня. Todaysdays. Україна намагалася досягти мирного вирішення конфлікту з росією, однак після повномасштабного вторгнення країна-агресор нівелювала ці спроби. Київ не відмовляється від переговорів, проте застерігає від ідеї розмови безпосередньо з президентом рф володимиром путіним. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в коментарі Politico, передає Todaysdays.

Деталі

Виданий у п’ятницю, 17 березня, міжнародний ордер на арешт путіна через депортацію українських дітей до росії унеможливив для Києва прийняти президента рф, як потенційного співрозмовника для будь-якої мирної угоди щодо припинення війни, пише видання. Кулеба зазначив, що Україна не відкидає категорично ідеї переговорів, однак застеріг від будь-яких ідей про те, що розмова з путіним особисто може забезпечити мир.

«Не те що ми не пробували. Україна робила численні спроби досягти мирного врегулювання. Україна провела 88 раундів переговорів за посередництва Франції та Німеччини з моменту обрання Володимира Зеленського президентом у 2019 році до 24 лютого 2022 року. росія розтоптала всі ці зусилля і натомість обрала варварську, геноцидну загарбницьку війну», – заявив міністр.

Остання спроба прямих переговорів України з росією була в Стамбулі в липні 2022 року, відтоді вони тривають за посередництва ООН. Кулеба зауважив, що Україна намагалася «знайти спільну мову» і після 24 лютого, «але марно».

«Натомість росія посилила свої жорстокі атаки та оголосила про плани анексувати додаткові українські території. Президент Зеленський чітко дав зрозуміти, що якщо путін піде на цю спробу анексії, з ним буде неможливо розмовляти», – пояснив він.

«путін усе проігнорував. Усе, що він хоче — це більше війни, більше вкрадених українських дітей, більше вбитих українців і більше української землі. Як боротися з таким злом? Його розчавлюють силою», — наголосив Кулеба і закликав країни світу натомість зосередитися на реалізації «Формули миру» Зеленського, як «реалістичного шляху до миру, а не на видаванні бажаного за дійсне про припинення війни, просячи агресора зробити це».

Нагадаємо

Міжнародний кримінальний суд 17 березня видав ордер на арешт президента росії володимира путіна.

Ордери на арешт означають, що за межами росії путіна мають заарештувати та передати до суду, «а світові лідери тричі думатимуть, перш ніж тиснути йому руку або сідати з ним за стіл переговорів».

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба привітав рішення МКС, додавши, що всі міжнародні злочинці відповідатимуть за скоєні злочини

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *